100 miljoner avsätts i budgeten för att göra det möjligt att bygga den nya idrottshallen, där byggstart planeras till 2027/2028.
– Vi vet att det är brist på idrottsytor även efter skoltid. Någon som har försökt få in en extra basketträning vet ju att det är svårt i Luleå i dag. Det är roligt att våra barn idrottar men vi har lite kapacitetsbrist på idrottshallar, säger Carina Sammeli.
Hon beskriver det som ett gammalt problem som nu nått "vägs ände". Därför hörsammar politikerna önskemålet om mer hallyta, som i grunden kommer från skolverksamheten i Luleå.
– Nu väljer vi att lägga in det i budgeten för att vi ser att det behöver göras, säger hon.
Idrottshallen var en av nyheterna när den styrande majoriteten i Luleå, bestående av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, presenterade sitt förslag till budget för åren 2026-2028. Om två veckor är det budgetfullmäktige i Luleå.
En annan nyhet är att det ska byggas en ny räddningsstation i Sörbyarna, utöver heltidsbrandkåren på Risslan och deltidsbrandkåren i Råneå.
Mest troligt blir det en helt ny byggnad som ska till. Byggstart är beräknat till 2028/2029.
– Vi har för långa utryckningstider där. I dag får medborgarna i Sörbyarna sämre skydd, det tycker inte vi är schysst, säger Carina Sammeli.
Hon sticker inte under stolen med att Luleå kommun har en tuff ekonomisk situation och att prioriteringarna blir hårdare i sådana tider. Därför tar Luleå ut 50 miljoner från kommunföretagen 2026, och 25 miljoner 2027 för att hantera situationen.
– Någonstans måste man hitta pengar. Kommunföretagens budget behöver kunna försörja hamnens kostnader också. Det gör ju att det inte finns en plånbok där för allt framtid, säger Sammeli.
En post som prioriteras är skolan i Luleå, där det skjuts till 44 extra miljoner för 2026.
– Det är inte fullt ut vad de hade behövt men det är en bra bit på väg, säger Carina Sammeli.
Hon nämner sedan att det kommer behöva göras förändringar inom förskoleverksamheten i Luleå, och inte då i första hand ute på landsbygden.
– Förskolan har kraftigt minskade barnkullar. Där kommer vi behöva titta på hur det ska se ut om ett år, två år, tre år. Vi kan inte ha en överkapacitet i förskolan. Är det färre barn där, behöver mer pengar användas på barn som är i grundskolan. Där har vi ett förändringsarbete att göra, säger hon.