Nu ger sig Norrbottens energikontor AB (Nenet) in i debatten om det finska kärnkraftsbygget i Pyhäjoki utanför Brahestad. Bolaget reagerar på Fennovoimas miljökonsekvensbeskrivning till svenska Naturvårdsverket.
Fennovoima menar där att om inte kärnkraftverket byggs så kommer el i stället att produceras av fossila bränslen i Finland, Norden och Europa.
– Det tycker vi är helt galet med tanke på att man bortser från att finns gott om förnybara energikällor i norra Skandinavien och då inte minst i norra Finland och norra Sverige, säger Nenets vd Fred Nordström.
Ett projekt som Nenet gjort i samverkan med Luleå universitet visar på att en outnyttjad potential för elproduktion i Norrbotten och Västerbotten på närmare 70 terawattimmar.
– När vi summerade detta så häpnade vi själva. Det finns enorma potentialer för vindkraft, biobränslen och solkraft. De överstiger vida det kärnkraft kan producera här uppe. Vi har så stora energiresurser som är förnybara. Och det är en utvecklingspotential man helt missar som skulle kunna ge nya arbetstillfällen och nytt företagande, säger Nordström.
Nenet har nu vänt sig till Naturvårdsverket för att påtala att Fennovoima inte nämner den alternativa potential av annan energi som finns i norra Sverige.
– Jag förstår inte varför man inte ens vill ta upp förnybara elkällor. Men man har totalt ignorerat detta, säger Nordström.
En annan aspekt av de planerade kärnkraftsreaktorerna vid Bottenvikens strand är just att de ligger invid Bottenviken.
– Jag undrar över om de vet vilken miljöpåverkan detta får. Det finns forskare som hävdar att den algblomning som förekommer i Östersjön är en konsekvens av utsläppen av värme från kärnkraftverk. Och vad händer då i grunda Bottenviken med små vattenvolymer. Det är väldigt vanskliga saker, man har inte kontroll över vilka konsekvenser det kan få. För det kan ingen veta, säger Fred Nordström.
Nenet ägs av länets 14 kommuner och landstinget.