Ny mötesplats för utsatta

Mitt i centrum, granne med domkyrkan, har Svenska kyrkan startat en mötesplats, ”Diakoni i centrum”, som ska hålla öppet alla vardagar. Inriktningen är socialt utsatta människor.

Diakoner. Kirsi Riikola och Anders Hedberg, båda diakoner, arbetar i kyrkans nyöppnade verksamhet i Luleå centrum.

Diakoner. Kirsi Riikola och Anders Hedberg, båda diakoner, arbetar i kyrkans nyöppnade verksamhet i Luleå centrum.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2018-01-18 05:00

Från kyrkans håll har man på senare år sett stora behov i centrum.

– Det är mycket ensamhet och människor har ofta kommit till domkyrkan eller pastorsexpeditionen för att fråga om hjälp, berättar diakonen Kirsi Riikola.

De startade förra veckan och håller till att börja med öppet två timmar varje vardag, då kan vem som helst komma dit och fika till en billig penning.

Tanken är att det sedan ska byggas ut efter hand. De har planer på en kvinnogrupp för utsatta kvinnor, till exempel de som försöker komma ur ett missbruk, lever med en missbrukare eller i en våldsam relation. De ska också ha ungdomskafé på fredagar och ungdomskvällar för de som är i gymnasieåldern och uppåt.

För människor i behov av mat och kläder finns det möjlighet att boka ett möte och få en matkasse och kanske en varm tröja utdelad till sig.

– Vi samarbetar med en livsmedelsbutik som sponsrar oss med mat, säger diakonkollegan Anders Hedberg.

De hoppas också kunna inleda ett samarbete med till exempel LP-stiftelsen och socialtjänsten och skapa nätverk för att hjälpa människor på olika sätt.

– Samhället har blivit mycket krångligare. Beslutsvägar är svårare att hitta och man vet inte vart man ska vända sig, säger Kirsi Riikola.

Diakonerna är kyrkans socialarbetare med kunskap om sociala frågor, berättar de. Diakonerna har ofta en yrkesbakgrund som sjuksköterska eller socionom. Diakoner finns anställda även i områdeskyrkorna runtom i Luleå och det finns flera olika öppna kaféer att besöka för de som längtar efter gemenskap.

Dessa områdeskaféer kommer också att finnas kvar, betonar de, men på senare år, har de sett hur behovet av ett diakonalt centrum inne i stan har vuxit.

– Diakonin får inte stanna upp när behoven förändras, säger Anders Hedberg.

De senaste åren har det hänt mycket.

– 2015 när många flyktingar kom med järnvägen fick det här huset användas att till bre mackor i. Det har också kommit många EU-migranter de senaste åren. Centrum är platsen där de stora förändringarna syns och märks, säger Kirsi Riikola.

”Diakoni i centrum”, som de kallar verksamheten, blir samtidigt en ersättning till Rias dagverksamhet, som har stängts efter att Svenska kyrkan dragit sig ur.

Orsaken till att samarbetet med Ria-center och paraplyorganisationen Hela människan upphörde var att Svenska kyrkan ville bredda målgruppen och nå ut till fler, att de ville ha en tydligare kristen profil, en mer central placering och en personal med kompetens att möta besökarna och följa upp dem på ett bättre sätt.

– Det viktigaste för oss är att verksamheten fortsätter i någon form och inte försvinner, säger Rolf Kjell, ordförande i Ria-center.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om