Ny polisanmälan

Den före detta verksamhetschefen på Strandgården som omfattas av brottsutredning planerar en polisanmälan mot dem som anmälde honom. De anklagas för ekonomiska brott.
- De är ute efter att ta över verksamheten från missbrukarna, säger verksamhetschefen.

LULEÅ2007-03-19 06:00
Han är polisanmäld för grov trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Motsvarande anklagelser riktar han nu mot två personer verksamma kring behandlingshemmet.
- Så fort granskningen från revisionsbyrån för Strandgården är klar polisanmäler jag. När jag lämnade Strandgården förra våren hade vi 100.000 kronor på ett konto och 200.000 kronor i kundfordringar. Vi hade noll kronor i skattefordran och noll hos kronofogdemyndigheten. När jag kom tillbaka i januari i år fanns skatteskulder på 250.000 kronor varav hälften var ett fall för kronofogdemyndigheten. Vi hade noll i kassan.
Anmälarna hävdar att det är verksamhetschefens misskötsel av ekonomin över tid som straffat sig.
Brottsutredningen mot verksamhetschefen samt en kollega från Strandgården pågår. Beslut om eventuellt åtal är flera månader bort, uppger åklagaren Håkan Nyman. Verksamhetschefen har anmälts för att ha gynnat sig ekonomiskt på Strandgårdens bekostnad.

Hämnd
- Det är bara skitsnack, och det kommer fram i polisutredningen. Jag har aldrig lurat Strandgården på pengar. Polisanmälan gjordes för att hämnas, får de inte Strandgården ska de se till att den faller, beskriver han.
Strandgården har bakgrund från 1960-talet. Verksamhetschefen och några ytterligare personer grundade behandlingshemmet 1995 och han säger att tanken alltid varit att missbrukare, före detta sådana som han själv, skulle ansvara för behandlingshemmet.
Enligt verksamhetschefen tog oenigheten fart när en av dem som senare anmälde honom ville att en anhörig skulle få jobb.
- Vi behövde ingen mer personal, säger verksamhetschefen.
Anmälarna motiverar anställningen med att det rådde en dålig personalsituation.
Verksamhetschefen betecknar polisanmälan mot honom som hämnd för att han våren 2006 vägrat ha kvar den anhörige. Efter polisanmälan lämnade han Strandgården.

Svarta pengar
Han säger att det förekommit svarta pengar på Strandgården. På så sätt har han själv och andra gjort fel. Han anklagar dem som anmält honom för att ha avlönat sig själva utan att ha arbetat för pengarna och han redovisar utbetalningar från bank till namngivna personer.
- Nu finns inga pengar. De har haft en budget som inte hållit. Här finns exempel där det tagits ut 50.000 kronor i lön utan att ha rätt till det. Då är det inte konstigt att pengar saknas. Här finns ett krav på ersättning på 153.000 trots att den personen inte varit där. Snacka om att mjölka ur Strandgården, säger verksamhetschefen.
Anmälarna hävdar att beloppen är korrekta. De 153.000 kronorna var ersättning för insatser över flera års tid som trots påminnelser inte betalats.
En nyckelfråga är vilka som har teckningsrätten, kontrollen över kassan, vid Strandgården.
Länsstyrelsen konstaterade att styrelsen där de två anmälarna var med inte var behörig. En interimsstyrelse tillsattes men länsrätten upphävde den och sade att styret i Fria Sällskapet Länkarna är den som tillsätter Strandgårdens styrelse. Länkarnas ordförande är numera lika med den polisanmälde förre verksamhetschefen.

Lämnar över ansvaret
I dagarna avgör kammarrätten var kontrollen över Strandgården ska ligga.
- Blir det interimsstyrelsen släpper jag det här. Blir det Länkarna överlämnar jag ändå ansvaret och nyrekrytering får ske. Behandlingshemmet har ju dragits i smutsen av massmedias rapportering. Med en ombildning kommer det att bli bra här, alla kommuner tycker Strandgården är bra, säger verksamhetschefen.
Sedan länsstyrelsen dragit in rätten att vara behandlingshem är Strandgården boendehem för missbrukare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om