Ny teknik tar över pappersritningarna

Runt 30 kilometer av diverse rör och ledningar i Kulturens hus kan vara svårt att hålla reda på.
Det blir väsentligt lättare och färre kollisioner genom 3D-visualisering i CAD-program i datorn.
- Om 10-15 år tror jag att ritningar på papper är försvunna från alla stora byggen, säger Ulrica Keisu som genom konsultföretaget WSP Sverige AB projekterat ventilation.

LULEÅ2006-07-04 06:00
Tekniken 3D-visualisering i CAD-program används i Kulturens hus och också när det nya pelletsverket byggs i Kiruna.
Ulrica Keisu tror inte att tekniken har använts i Norrbotten tidigare och att det hittills inte använts ofta i landet.
Det är ett bra hjälpmedel då man i datorn kan se alla olika ledningar i en tredimensionell bild.
3D-visualisering i CAD-program kanske låter krångligt. Men det är det inte.

Fakta från ritningarna
Utifrån pappersritningar har alla fakta matats in i ett system i datorn och samlat alla ritningar på ledningar och rör på en och samma ritning som sedan blir tredimensionell.
Det är just att man samkör de olika rör- och ledningssystemen och får ritningen tredimensionell som är den stora vinsten.
Det får inte misstämma med många millimetrar i höjd då ledningarna ofta går över och under varandra och de inte sällan korsas.
Men med hjälp av denna teknik undviks långt fler kollisioner av ledningar än normalt, vilket sparar framför allt tid och pengar, men också en hel del irritation och allmänt tjafs.
Runt 30 kilometer av rör och olika ledningar är en del att hålla reda på och då är vanlig el-kabel inte inräknad.
Kuriren träffar Ulrica Keisu, Janne Vikström och Åke Stenlund, som bland andra jobbar med denna teknik.
Vi står inne i en av barackerna utanför kulturhus-bygget och Janne Vikström visar på den bärbara datorn hur tekniken fungerar.
Ulrica Keisu har genom konsultföretaget WSP Sverige AB projekterat ventilation och Janne Vikström och Åke Stenlund arbetar för Bravida med installation av VS (vatten, avlopp, värme, kyla och sprinkleranläggningar) och ventilation.
Samtliga är mycket positiva till tekniken. Allra mest kanske Ulrica Keisu.
- Om 10-15 år finns det inga ritningar på papper på byggena, då är det bara det här som gäller, tror jag. Det är riktigt spännande och roligt att vara med i framkant av utvecklingen och att använda den här ganska nya tekniken när Kulturens hus byggs, säger hon entusiastiskt.
- Jag vet inte. Kanske blir det så, men det här med papper och ritningar är en stark tradition, säger Åke Stenlund på Bravida angående pappersritningens framtida dödsdom som Ulrica Keisu just spått.
Kollega Janne Vikström nickar instämmande.
Stenlund fortsätter:
- Den stora vinsten är just att kunna se hur det ser ut på höjden. Den här tekniken innebär att det blir långt färre kollisioner av ledningar och det är tid och i slutändan pengar som sparas.
- Det är som ett dataspel. Enkelt, säger Janne Vikström och zoomar in en "korsning" av rör och ledningar.
Han fortsätter:
- Ska vi gå? säger Janne Vikström och loggar ut, stänger igen och tar med sig "ritningen" i dataväskan som hängs över armen.
Efter en färd i bygghissen kliver vi ur på plan sex och kollar ledningar och rör i en korsning.
Vikström tar fram den bärbara datorn och snart ser vi den tredimensionella ritningen på dataskärmen på den aktuella "korsningen" som vi står under.
Vi går sedan vidare förbi baren, tittar in i stora konserthallen, övningshall, bibliotek, parkeringsdäck ...
Vi följer ledningar, ventilationstrummor, rör, sprinklersystem ...
Men trots den suveräna tekniken kan det likt förbaskat i verkligheten bli kollisioner av ledningar och rör, även om det inträffar mycket sällan.
- Det är för att det kan ha varit ett fel på pappersritningen och då följer det med i systemet. Det finns dock ett varningssystem, men det hjälper inte alltid, säger de.
Men oftast funkar 3D-visualisering i CAD-program perfekt både på skärm och i verkligheten på bygget.
Tekniken har kommit för att stanna, ta över och om inte allt för många år är pappersritningens tid på stora byggen förmodligen förbi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om