Nya bostäder på Svartön

LKAB:s bentonitfabrik på Svartön är utsliten och bolaget vill bygga en ny. Men inte på samma plats.  Ett besked som välkomnas av kommunen.

SNART INDUSTRIFRI. LKAB vill bygga en ny bentonitfabrik på annan plats och därmed är Svartöberget snart ledigt - kommunen har sneglat länge på området för bostäder.

SNART INDUSTRIFRI. LKAB vill bygga en ny bentonitfabrik på annan plats och därmed är Svartöberget snart ledigt - kommunen har sneglat länge på området för bostäder.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2010-11-11 06:00
Gruvbolaget har flyttat utskeppningen av malm från Svartön till den nya malmhamnen i Sandskär. Men bentonitfabriken ligger kvar och därmed är området fortsatt stämplat som industriområde. Men nu söker LKAB tillstånd att flytta bentonitfabriken. - Det är inte en flytt utan vi bygger en ny anläggning, säger Erika Tinnerholm på bolaget. Två lokaliseringar
LKAB har tagit fram ett miljösamråd och planerar att lämna in ansökan om miljötillstånd. Bolaget samråder med kommunen och länsstyrelsen. - Det finns två olika lokaliseringar för den nya anläggningen som vi tittar på, säger Tinnerholm. Den ena är LKAB:s egen malmhamn vid Sandskär, den andra den kommunala Victoriahamnen. Den sistnämnda är även inskeppningskaj för bentonit. Går allt som det ska kan produktionen i den nya anläggningen vara igång 2013, tidigast. Vad LKAB ska göra av sin mark på Svartön (Svartöberget) är inte klart. - Vi utreder den frågan, återkom i januari, säger Jan Lundgren, ansvarig för frågan på bolaget. Sneglat på området
Det är ingen hemlighet att kommunen sneglat på området i åratal som ett framtida bostadsområde. LKAB:s planer öppnar nu för den utvecklingen. - Vi ska nog ha ett möte snart med bolaget, säger Anders Dalstål, stadsbyggnadschef på Luleå kommun. Det finns dock ett antal stötestenar för en exploatering av det gamla industriområdet, påpekar Dalstål. - Det är framför allt två frågor som är viktiga och måste lösas, säger han. Det ena är hur den nya kustjärnvägen ska dras genom Luleå, det andra är det befintliga bangårdsområdet. Till det kommer Cementakajen som finns kvar. - På lång sikt måste den också flyttas, menar Anders Dalstål. Trafikverket utreder just nu att utöka verksamheten på bangården med så kallad frilastning. Och fabriksområdet måste dessutom miljösaneras, enligt Dalstål har dock LKAB redan sanerat det gamla malmupplaget. - Allt detta plus planarbete gör att vi talar om ett perspektiv på tio år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om