Nya bråket om Framtidens skola: "Väldigt allvarligt"

Kommunledningen fick skarp kritik för den så kallade medborgardialogen i samband med Framtidens skola. Nu flaggar oppositionen för att Socialdemokraterna inte har dragit lärdom av sina misstag.

Kritiska. Anette Asplund, Jan Nyberg och Carola Lidén ställer sig bakom granskningens synpunkter.

Kritiska. Anette Asplund, Jan Nyberg och Carola Lidén ställer sig bakom granskningens synpunkter.

Foto: Ulrika Vallgårda/Elisabeth Hedman/Jessica Rosengren

Luleå2017-09-11 14:41

Norrbottens media har tidigare berättat om den skarpa kritik som riktas mot medborgardialogerna i Luleå kommuns interna granskning av förfarandet.

Synpunkterna handlar bland annat om att det måste finnas ett tydligt syfte med att ordna medborgardialoger – och att dialogen måste inledas mycket tidigare i processen.

– Om vi redan har en tanke om hur en sak ska se ut ska vi inte ha medborgardialog och låtsas att vi inte har det. Då ska vi gå ut och informera, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Som ett resultat av granskningen har kommunen tagit fram riktlinjer för hur medborgardialoger ska gå till och de förtroendevalda har fått en utbildning. Men det räcker inte, tycker flera av oppositionspartierna.

– Okej, det kan vara bra att göra det i efterhand. Men ska vi ha medborgardialog tror jag man behöver implementera ännu mer utifrån vad som är syftet. Det ska vara ett givande och tagande där medborgarna känner att det finns en möjlighet att påverka, säger Carola Lidén (C).

Läs mer: Luleå kritiseras för Framtidens skola

Debatten hettade till när partiernas gruppledare höll presskonferens efter sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Anette Asplund (KD) sade att hon tycker att beslutet att inte hålla någon folkomröstning är ett bevis på att S inte tar kritiken på allvar.

– Skulle det vara så att Yvonne och gänget hade förstått hur det här påverkar hade man gått med på en folkomröstning, säger Asplund.

– Där tycker jag att du har fel, Anette, för vi var väldigt tydliga med att vi trodde på upplägget när det gäller Framtidens skola. Då informerade vi om att vi inte ville ha någon folkomröstning och det vann i fullmäktige. Det är också demokrati, säger Yvonne Stålnacke.

Även Nina Berggård (V) och Jonas Brännberg (RS) är kritiska. Jan Nyberg (MP) befarar att behandlingen av Framtidens skola är en förlust för alla partier.

– När man missköter demokratiska processer minskar det förtroendet för politiker. Det här är väldigt allvarligt på flera års sikt, vi tar alla stryk av allihop som sysslar med politik, säger Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!