– Vi kallar det för ett kreativt kollektiv, berättar Paula Fahlander, som tillsammans med sin syster Lisa Liljedahl tagit initiativ till den galleria som just nu håller på att konstrueras i Bryggeriets hundraåriga lokaler.
– Vi är alla ganska små företagare, men på det här viset blir allt större och mer intressant, både för oss och för våra kunder.
Där dansgolvet på entréplan låg under lokalens tid som nattklubb är marken nu uppriven, för att öppna upp mellan de tre våningarna.
– Vi vill att det ska kännas som en galleria. Så man kan se ner i allas verksamheter – som att vi hör ihop, säger Paula Fahlander.
Högst upp ska restaurangen ligga, i det utrymme som också blir eventlokal. Två våningar under byggs det konstateljé i Lisa Liljedahls regi, och intill flyttar maken Tomas Liljedahls tatueringsstudio in. Katrin Grönlund, som sysslar med musik- och sångverksamhet, kommer även att ta emot kunder som samtalsterapeut efter avslutad utbildning i den mer avskilda kontorskorridoren. Alla som är på plats har jobbat tillsammans tidigare i olika konstellationer, och alla är också lyriska över kollektivets potential. Både vad gäller den fysiska platsen och människorna som kommer att befolka den.
– Det är ruggigt skönt folk, sådana som får mig att lyfta och tar fram den bästa potential i mig, säger Jannice Tiger, som kommer att driva friser- och barbershoplokal i Bryggeriet.
– Det är lite det jag ser framför mig att det här kommer ge. Det här är ju en grym del av stan, och det behöver få bli lite av ett nytt centrum.
– Vi har ju också stans enda uteservering med söderläge som vi vill nyttja, påpekar Thomas Liljedahl.
– Det är som en gömd juvel, lite. Och så är det ju porten till Luleå, tillägger han, och syftar på hur det kommer vara det första besökare ser då de anländer över Bergnäsbron.
Katrin Grönlund, som har en bakgrund inom turism, ser framför sig att platsen kommer vara en häftig introduktion till staden för tillresta som kommer åkande från flygplatsen in mot centrum.
– Det här kommer vara ett jättehäftigt ställe att få ta med utländska gäster till. Vi kan ta emot dem med facklor, marshaller, sång, musik, dans och mat.
Alla hyresgäster har också varma minnen från Bryggeriets tidigare inkarnationer. Lisa Liljedahl berättar att hon var en flitig besökare under ställets största nattklubbsepok.
– Smockfullt med folk var det, jag har jätteroliga minnen härifrån.
Den här gången blir det dock inget diskotekt i lokalen, poängterar Paula Fahlander – även om de förmodligen alla kommer tillbringa många långa nätter här framöver. Men det är också det som är visionen.
– Det ska bli ett sånt ställe som man aldrig vill gå hem ifrån. Både för oss och för kunderna.