Den nya busslinjen till flygplatsen startade 14 oktober. Luleå lokaltrafik (LLT) tog över från Länstrafiken och flygstationen blev ändhållplats på linje 4, Bergnäset-Porsön via centrum.
Tätare turer och lägre biljettpris var två fördelar för resenärerna. Samt att universitetet (LTU) fick sin önskan om en busslinje till flyget uppfylld. Till det kommer att Bergnäsets industriområde nu fått en busslinje.
Men det finns kritik mot linjen. Det handlar i första hand om sträckningen. Linje 4 går rakt genom centrum och stannar bara på två hållplatser – bakom Shopping och på Smedjegatan.
Det är något som inte passar resenärer som kommer med tåg eller länsbussar.
– Vi har tappat tillgängligheten för anslutningstrafiken. Detta måste lösas. Jag har en idé om det men den håller jag för mig själv tills vidare, säger Kenneth Johansson på den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) och vd på Länstrafiken.
När länstrafiken körde flygbussarna var busstationen på Loet start och mål för turerna. Busstationen ligger ett snöbollskast från järnvägsstationen. De gamla flygbussarnas rutt var även anpassad efter hotellen i centrum.
– Vi har resevärdar på Loet och de får ofta hänvisa resenärer till taxi om de kommer med tåg eller buss och ska vidare till flyget. Särskilt äldre personer och de med tunga väskor, säger Johansson.
Trots det tillskottet till taxi är inte heller taxirörelsen särskilt glad över LLT:s nya linje.
– Vi har tappat närmare 20 procent av resenärerna från flyget sedan den öppnade. Jag vet inte om det är ett problem, fri konkurrens råder. Att LLT tog över får de följder de får. Visst, det ger bättre service men när det är skattesubventionerat så kan man fråga sig vilka som betalar för det, säger Torbjörn Egmalm, styrelseordförande för Luleå taxi.
Orsaken till att LLT tog över var nya regler som i korthet innebär att kollektivtrafik inom en kommun är en fråga för den kommunen. Och Luleå kommun valde då att låta sitt bolag LLT köra flygbussarna.
Anders Bylund, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret, satt med i den arbetsgrupp som lade fram förslaget. Han berättar att möjligheten att ge LTU en busslinje till och från flyget var avgörande.
Samtidigt insåg man konsekvenserna för länstrafikens resenärer.
– Vi valde med öppna ögon. En förändring som är en fördel för många innebär alltid en nackdel för någon. Men hållplatsen bakom Shopping måste marknadsföras som ny bytespunkt, säger Anders Bylund.
Flygbusslinjen ska dock utvärderas under 2014.