Nya regler för en bättre arbetsmiljö

Sjukskrivningarna på grund av den psykosociala arbetsmiljön har ökat dramatiskt. Nya regler ska nu hjälpa arbetsgivare och skyddsombud att jobba rätt.

Stressigt. De nya föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits fram för att främja en god arbetsmiljö. I dag ökar ohälsan och beskrivs som en tickande bomb.

Stressigt. De nya föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits fram för att främja en god arbetsmiljö. I dag ökar ohälsan och beskrivs som en tickande bomb.

Foto: Per Öbom

Luleå2016-02-26 06:00

De senaste årens dystra utveckling har fått Arbetsmiljöverket att ta fram nya föreskrifter för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Reglerna träder i kraft den 31 mars i år.

Under hela året kommer Arbetsmiljöverket att på olika sätta informera om de nya reglerna och hur de ska tillämpas.

– I Luleå har vi ett stort informationsmöte den 9 mars. Det är redan fullbokat och det visar att intresset är stort, säger arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross, vid Arbetsmiljöverkets enhet i Luleå.

Visserligen finns det en arbetsmiljölag som arbetsgivarna måste följa. De nya föreskrifterna ska bli en hjälp för arbetsgivarna och preciserar mer hur de måste jobba med det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Allt för att förhindra att folk blir sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet.

– Ohälsan är som en tickande bomb och stiger hela tiden. Det är de psykiska diagnoserna som ökar och står i dag för ungefär 40 procent av sjukfallen och akut stressreaktion är den vanligaste orsaken i den gruppen, säger Åsa Sjöström Ross.

Hon ser ett tydligt genusperspektiv när det gäller sjukfrånvaron. Det är de som jobbar inom vård, skola och omsorg som står för de flesta sjukdomsfallen i landet. Efter att ha sjunkit under ett antal år, har nu sjukfrånvaron stigit sedan 2010, och det är kvinnorna som har den högsta sjukfrånvaron. Männen har 7,3 sjukpenningdagar per år och kvinnorna 13,7 dagar, alltså 88 procent högre än för männen.

– Ofta är det organisatoriska och sociala orsaker som ligger bakom. Det finns helt enkelt inte de organisatoriska förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv, påpekar hon.

Brister som i sin tur leder till ohälsa i form av sömnstörningar, hjärt- kärlsjukdomar, ryggproblem och depressioner, ofta orsakad av ohälsosam stress.

Hon konstaterar att det i dag många gånger finns en obalans mellan resurser och krav på arbetsplatserna.

– Arbetsgivarna ställer helt enkelt för höga krav utifrån de resurser som finns. Det som har gjort det extra tufft är det i dag saknas arbetskraft och att man får inte tag personal. Det är ett jätteproblem, säger Åsa Sjöström Roos..

Hon påpekar att det i dag ofta läggs för stort fokus på individen.

– Det är ganska vanligt att man säger att kvinnorna jobbar för mycket hemma, tränar för lite, är överviktiga och så vidare. Men det handlar inte om det, utan föreskrifterna pekar på att de organisatoriska förutsättningarna måste vara i balans, påpekar hon.

Blir de nya föreskrifterna ett bra verktyg?

– Det hoppas jag, för det ska vara lätt för arbetsgivarna att göra rätt, svarar Åsa Sjöström Ross.

Läs skyddsombudens debattinlägg:

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsgivaren ska se till att chefer och arbetsledare har kunskap om hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning, samt förebygger och hanterar kränkande särbehandling.

Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.

Arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna.

Arbetsgivaren ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om