Det var under ett ridpass i Luleå som livet förändrades för Maria Oeman-Burke. Helt plötsligt låg hon under hästen och olyckan blev startskottet på en lång och fruktlös rehabilitering.
Något hade hänt inombords och kroppen fungerade inte längre.
När det var som värst fick hon överhuvudtaget inte i sig någon mat alls och han började spy upp blod.
Då fick hon upp ögonen för raw food.
- Det var den sista utvägen, säger Maria Oeman-Burke som i dag är frisk, om hon äter 100 procent raw food.
Kan inte slarva
Slarv innebär direkt ett bakslag.
När Luleåtjejen nu har som mål att även norrbottningarna ska få upp ögonen för denna hälsorörelse har hon bjudit in kanadensiskan Janice Skoreyko.
En stor profil i Kanada och USA när det gäller Raw food.
Allergier och eksem
Janice Skoreyko blev hjälpt av denna matidé efter ett liv med astma, allergier och eksem. Hon drogs även med hjärtproblem och en mage som inte fungerade.
När det var som värst led hon dessutom av svår depression.
- Jag tillbringade i princip 14 år inomhus. Den enda tiden jag kunde vara ute var under vintrarna när det var kallt, säger Janice Skoreyko, som pratar mycket och intensivt under intervjun.
Hon skrattar ofta och hennes entusiasm smittar av.
Under en resa till Thailand bjöd hon in denna hälsorörelse i sitt liv.
- Jag kom till insikt om att det här är vad min kropp vill ha. På fyra dagar mådde jag redan bättre. Efter sju dagar var till exempel huden mycket bättre och efter tio dagar kände jag mig lycklig igen, säger hon och skrattar igen.
Inte varmare än 42 grader
Raw food är veganmat eller rättare sagt, frukt, grönsaker, nötter och frön, gluten-
fritt, sojafritt, sockerfritt.
När maten tillagas får den inte värmas till mer än 42 grader.
Att laga mat som vi i västvärlden gör i dag innebär att 50 procent av proteinet i råvarorna går förlorat och 70 procent av vitaminerna, förklarar Janice Skoreyko som i dag driver ett raw food-institut i Vancouver.
Hon är även personlig rådgivare till ett antal idrottsmän som äter efter raw food-principen.