Antalet styrelseledamöter är i förslaget satt till åtta, och fördelas så att politiken får totalt fyra platser och näringlivet och Luleå tekniska universitet totalt fyra platser.
– Det innebär att Socialdemokraterna får två platser, Moderaterna en plats och att det bara finns en plats över till övriga partier. Vi tycker att fler partier borde få möjlighet att påverka arbetet och att man därför borde ha fem platser för politiken, säger Nina Berggård (V), gruppledare.
Förslaget är framtaget av Roger Danell, vd för moderbolaget Luleå kommunföretag AB.
– Det är en storleksfråga. Över nio blir det väldigt stort. I styrelserna för de andra kommunala bolagen är det max nio styrelseledamöter. I det här fallet har vi valt åtta eftersom vi tycker att det är en bra signal gentemot näringslivet och LTU att de har lika många platser som politiken. Det handlar om en samverkan och det är viktigt att de har kvar samma engagemang som tidigare, säger Danell.
Läs mer: Klart – Luleå får nytt bolag
Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna, reagerar mot att det är ett jämnt antal styrelseledamöter.
– Det innebär i praktiken att ordföranden har två röster. Varje gång det är jämnt rösttal har ju ordförande utslagsröst. Det är mycket märkligt, säger Söderström.
– Så kan det bli ibland. Det är inget konstigt med det, anser Danell.
Vidare ska ordföranden utses av styrelsen. I alla andra helägda kommunala bolag väljs ordföranden av kommunfullmäktige.
– I aktiebolag är det ett vanligt förfarande. Det är egentligen samma här, att vi vill ha det på det sättet som en signal gentemot våra andra parter. Det är rimligt.
Luleå Business Region blir helägt och ska ersätta Luleå näringsliv AB och Visit Luleå AB. Anledningen till förändringen är att rättsfall i andra delar av Sverige har visat att den verksamhet som bedrivits där inte följer regelverket. Kommunen har varit minoritetsägare men stått för en betydande del av finansieringen.
Centerns gruppledare Carola Lidén anser att det är viktigt att kommunen säkrar att verksamheten i det nya bolaget är både lagenlig och moraliskt korrekt.
– Av konstruktionen får jag till viss del känslan av att man ändå försöker vidhålla det man gjort tidigare och som inte var okej, säger Lidén.
Ingen risk, enligt Roger Danell.
– I och med att vi skapar ett helägt bolag så lyder det automatiskt under offentlig upphandling. Då blir det inga tveksamheter om det är en upphandlingssituation eller ej, säger han.
Visst var tanken att näringslivet skulle skapa ett privat bolag också, som en motpart till Luleå Business Region AB?– Ja men jag kan inte uttala mig i den frågan. Det är två separata processer.