Nytt rekord för antalet lediga platser

Rekordmånga lediga jobb har anmälts till Arbetsförmedlingen i länet under 2015. Bakom ökningen ligger ökad tillväxt och generationsväxlingen.

Fick jobb dirket. Sara Landfors utbildade sig till undersköterska och fick fast jobb direkt utbildningen var klar. Hon jobbar vid Midskogens vård- och omsorgsboende.

Fick jobb dirket. Sara Landfors utbildade sig till undersköterska och fick fast jobb direkt utbildningen var klar. Hon jobbar vid Midskogens vård- och omsorgsboende.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-12-30 06:00

I mitten av december hade Arbetsförmedlingen i Norrbotten fått in totalt 18 501 lediga jobb, en ökning med 2 000 jämfört med 2014 och med 3 000 jämfört med 2013.

– Det är fjärde eller femte året i rad som vi slår rekord. Allt tyder på att vi kommer att slå nytt rekord även nästa år, säger Göran Nilsson, marknadschef för Arbetsförmedlingen i norra Norrland.

Han är givetvis glad över att det anmäls många lediga jobb. Men det skapar också problem. För trots de många jobben som strömmar in till dem så är det fortfarande många som går arbetslösa, cirka 7,5 procent av arbetskraften i åldersgruppen 16-64 år. Enligt de prognoser som finns så beräknas arbetslösheten att ligga kvar på samma nivå under 2016.

– De som i dag är arbetslösa matchar inte riktigt kompetensmässigt den efterfrågan som finns och där står vi inför en gigantisk utmaning. Det finns inga arbetslösa undersköterskor, inga arbetslösa sjuksköterskor, läkare, barnmorskor, ingenjörer eller lärare, säger han.

Utbildning är Göran Nilssons nyckelord för att se till att fler har den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar.

– Vi måste samverka med utbildningsväsendet och se till att våra ungdomar slutför gymnasieskolan. Sedan måste vi se att de som inte har någon slutförd utbildning går tillbaka till skolbänken, fortsätter han.

Det allra viktigaste enligt honom är dock att ta tillvara kompetensen bland alla invandrare som kommer till Norrbotten.

– Det skulle klara ut mycket av bristen bland yrken på eftergymnasial nivå. Men vi har byggt in ett gammalt system som inte passar ihop med att tillgodose företagen med den arbetskraft de behöver, anser Göran Nilsson.

Så 2016 kommer att innebära många utmaningar för Arbetsförmedlingen.

– Lyckas vi bra kan arbetslösheten i Norrbotten komma att öka något. För då har vi fått de nyanlända med särskild kompetens att stanna och det tar sin tid innan de kommer ut på arbetsmarknaden. Gör vi inget sticker de till storstäderna eller utomlands, påpekar han.

Runt om i Norrbotten finns flera bemannings- och rekryteringsföretag som försöker hjälpa företagen att få tag på folk. Ett av företagen är Personalbolaget i Kiruna AB. Sedan april i år är det en del av företaget Norrbottens Entreprenörspartner som jobbar inom byggbranschen.

Han kan vittna om att konkurrensen om vissa yrkesgrupper, bland annat elektriker, rörmokare och cnc-operatörer, är hård.

– I Kiruna finns inga arbetslösa rörmokare. De som hör av sig är oftast folk som bor söder om Gävle. Målet för alla vi anställer är att de ska få ett fast jobb. Vi vill ha hit nya skattebetalare och erbjuder även bostad så att de flyttar hit, påpekar Peter Waara.

Fler sysselsatta i Norrbotten

Under perioden 2009 till 2014 har antalet sysselsatta i åldergruppen 16-64 år i Norrbotten ökat med 7 300 personer. I procent är det en ökning med 6,6 procent. Det kan jämföras med ökningen i riket för samma period som var 64 procent. I Västerbotten är ökningen 5,5 procent.

Under perioden 2015-2016 beräknas sysselsättningen fortsätta att öka med cirka 1 500 personer. Det innebär att antalet sysselsatt i länet i slutet av 2016 kommer att uppgå till 118 000 personer.

Sysselsättningsökningen kommer främst att ske inom privata- och företagstjänster, bygg, vård, och omsorg samt offentliga tjänster.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om