Nytt vatten med ny metod

Större, snabbare och mer skonsam - Luleås nya huvudvattenledning har många fördelar.
- Det är svårt att hitta nackdelar, säger Agne Nilsson, projektledare.

RYMMAREN. Lennart Levander och Agne Nilsson vid instrumnetet som både borrar för rör och drar dem på plats. 90 centimeter i omkrets.

RYMMAREN. Lennart Levander och Agne Nilsson vid instrumnetet som både borrar för rör och drar dem på plats. 90 centimeter i omkrets.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-04-24 06:00

En helt ny huvudvattenledning dras just nu från vattenverket i Gäddvik in mot Luleå centrum. Ledningen ska inte ersätta den nuvarande ledningen genom Storheden utan komplettera och fördubbla kapaciteten för färskvatten från vattenverket.

- Ledningen säkerställer vattenförsörjningen för 10.000 nya Luleåbor, allt enligt kommunens program, säger Agne Nilsson på tekniska förvaltningen.

Vattenledningen byggs i etapper och den första omfattar totalt 4,5 kilometer. När den är klar i höst är man framme vid Notviken efter att ha dragit rören längs E4 och runda Notvikens vatten längs stranden. Ledningen dras i stort samma sträckning som cykelvägen.

Nyskapande
Projektet är i många stycken både nyskapande och imponerande; vattenrören av polyeten är hela 71 centimeter i diameter och så grova ledningar finns inte tidigare i Luleå.

- De är ovanliga överhuvudtaget men de förekommer, säger Lennart Levander, arbetsledare på entreprenören Styrud.

Bolaget är Sveriges största borrföretag och har arbetslag på fem personer som jobbar från halv åtta till halv åtta i en hel vecka för att sedan avlösas av ett nytt lag.

- Vi lägger ungefär 200-300 meter rör i veckan, säger Levander.

Den metod som används är billigare, snabbare och skonsammare mot miljön än traditionell rördragning, där man gräver rörgravar. Men metoden fungerar inte i berg eller för stenig mark - sand- och lerjord är bäst.

- Då kan vi borra 1.000 meter åt gången. Med här delar vi in arbetet i etapper på 200 meter. Vi törs inte chansa när vi arbetar med dessa stora dimensioner, det är inte bra om röret fastnar, säger Lennart Levander.

Återanvänds
De jordmassor som tas upp återanvänds och man slipper de sår i marken som vanlig rördragning medför.

- Vi i sparar en hel del skog på detta sätt, säger Rolf Logren, kommunens arbetsledare.

- Ja, det blir nästan ingen åverkan ovan jord, säger Levander.

Rörens livslängd är lite oklar men beräknas till minst 100 år. Varje rör synas noga innan de dras ned under jord och minsta skada kapas bort.

Ledningen dras från vattenverket i Gäddvik in till Luleå via Notviken och Mjölkudden. Ledningen ska kopplas samman med Östra länken, den ledning som ska dras mellan Skutviken till Skurholmen.

Etapp 1 slutar i Notviken och kostar 62 miljoner kronor. Etapp 2 utreds just nu.

Rören på 71 centimeter i diameter borras horisontallt 3,5 meter under marknivån. Kapaciteten är 500 liter i sekunden.

Borrningen sker först med en skedformad borr, sedan dras en större borr (rymmare) på 90 centimeter tillbaka genom hålet.. Efter ännu en framstöt med "skeden" kopplas röret till rymmaren och dras genom hålet av borrmaskinen.

Rören kopplas samman var 200 meter i gropar i gropar som grävs.

De jordmassor som tas upp filtreras och återanvänds som fyllning runt rören (blandad med bentonit) och för att återfylla kopplingsgroparna.

Den nya vattenledningen till Bensbyn drogs med samma teknik men då med en rördiameter på 31,5 centimeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om