"Oacceptabelt att vi tappar kontrollen"

En ny lag ger en ny länsmyndighet kontrollen över all kollektivtrafik från årsskiftet.
Men Luleå kommun sätter sig på tvären.

MOT TRAFIKLAG. Kommunalrådet Karl Petersen motsätter sig en ny lag som gör att kommunen förlorar kontrollen över Luleå lokaltrafik (LLT).

MOT TRAFIKLAG. Kommunalrådet Karl Petersen motsätter sig en ny lag som gör att kommunen förlorar kontrollen över Luleå lokaltrafik (LLT).

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-05-17 06:00

Från 1 januari 2012 ska en ny myndighet ta över kontrollen av all kollektivtrafik i landet, län för län. Den nya myndigheten kontrollerar buss- och tågtrafik samt även passagerartrafik till sjöss så småningom.

Luleå kommun sade redan 2009 nej till förslaget när frågan var ute på remiss.

- Det är oacceptabelt att vi tappar rådigheten över vårt eget bussbolag LLT. Om vi vill förändra linjesträckningen måste vi fråga den nya trafikmyndigheten. Så kan vi inte ha det, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Lyckades nästan
Varje län beslutar över sin trafikmyndighet. I Norrbotten har en grupp på sex politiker, tre från kommunförbundet och tre från landstinget, försökt komma överens i frågan. Det lyckades, nästan.

- De flesta kommuner vill att landstinget ska bilda trafikmyndigheten. Men det reserverade jag mig emot, säger Luleås kommunalråd nummer två, Yvonne Stålnacke.

I dagsläget pekar mycket på att 13 av 14 kommuner i Norrbotten föredrar att landstinget bildar den nya trafikmyndigheten. Men det räcker att en sätter sig på tvären och Luleå planerar att göra just det.

- Vi måste slå vakt om LLT - det är vårt ansvar mot Luleåborna, säger Petersen.

Luleå kommun är ensam kommun om att ha ett eget bussbolag i länet. Sju kommuner har inte ens kollektiv lokaltrafik.

- Och snart gäller det även skärgårdstrafiken. Om medborgarna i Luleå vill ha en ny båttur i skärgården så ska de ringa landstinget. Det är inte rimligt, säger Petersen.

Länets kommuner kan gå samman om att själva bilda trafikmyndigheten men det finns heller ingen sådan enighet. Det tredje alternativet är då en gemensam myndighet - fördelning 50-50 ansvar och bestämmande mellan landstinget och de 14 kommunerna.

- Som i länstrafiken i dag. Och når vi inte total enighet så blir det så. Och är det minst dåliga alternativet av de tre, säger Karl Petersen.

Men inte bra, det heller - kommunen förlorar självbestämmandet över sitt eget bussbolag anser han.

Landstingsrådet Britt Westerlund (S) fruktar att frågan kan bli en ny trätofråga mellan kommunerna och landtinget och mellan Luleå och övriga kommuner i länet.

- Det kan det mycket väl bli. Jag hör redan kommuner säga att vi är 13 kommuner som är överens men en kan stjälpa alltihopa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om