Obolpengarna spåras
Exluleåbon Einar Wanhainen är nu den som styr Obol i Sverige. På fredagen, när Obol Investment Concept försattes i konkurs, utsågs han till konkursförvaltare och ska spåra pengar via bolagets transaktioner. - Det blir en spännande uppgift.
Förvaltaren ska bland annat vända sig till bankerna och begära in uppgifter som visar var Obols kapital gått. Arbetet ska inom ett par månader resultera i en konkursbouppteckning, med redovisning av tillgångar och skulder. Obol bedöms ha sitt säte på Brittiska Jungfruöarna. Det som uppkom i går är en svensk särkonkurs, som det kallas, och det är i första hand transaktionerna inom Sverige som bedöms kunna spåras. - Jag ska även vända mig utomlands. Sekretess kan vara ett hinder där och jag kan mötas av konstaterandet att bolaget lever på Brittiska Jungfruöarna. Men jag försöker, så får jag se vilken inställning de intar. Det blir en spännande uppgift, det är inte ofta sådana här saker händer, säger Einar Wanhainen. Fler hoppar på
Advokaten Ulf Nordekvist, som företräder Längmanska företagarfonden lokalt säger att konkursen är något positivt. Nu kommer man vidare. Det trillar alltjämt in privatpersoner och företag som vill ansluta sig till den process Längmanska driver. - Senast i går ringde två stycken. Det sammanlagda belopp vi talar om, bland de som anslutit sig, handlar om 50-100 miljoner kronor. Vi får se hur långt vi kommer, konkursförvaltaren kommer i varje fall längre än oss, säger Ulf Nordekvist. Längmanska har sedan tidigare också anlitat advokaten Lars-Olof Svensson för att ro i land processen. Närmast ska denne för Längmanskas räkning söka Obol i konkurs även på Brittiska Jungfruöarna. En konkursförvaltare där bedöms komma längre med utländska transaktioner än vad den svenske förvaltaren tros göra. Inte minst ska kanadensiska Dundee, med kopplingar till Obol, uppvaktas. - Det som sker måste gå via konkursförvaltare men vi ska hjälpa till, säger Lars-Olof Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!