Oeniga om framtiden

Hur ser Norrbottens framtid egentligen ut - ljus eller mörk? Den diskussionen förde flera av länets framstående företagsledare och politiker under gårdagen men var långt ifrån överrens.

PROBLEMLÖSARE. Framgångsrika företagsledare och politiker från Norrbotten, bland annat landshövdningen PO Eriksson och  Polarbröds vd Karin Bodin, diskuterade och debatterade hur framtiden för Norrbotten kommer att se ut.

PROBLEMLÖSARE. Framgångsrika företagsledare och politiker från Norrbotten, bland annat landshövdningen PO Eriksson och Polarbröds vd Karin Bodin, diskuterade och debatterade hur framtiden för Norrbotten kommer att se ut.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-11-19 06:00
Det var Norrbottensakademien som tagit initiativet att bjuda in ett flertal kända företagsledare och politiker för att diskutera länets utveckling.Landshövdingens inledning vid podiet gav bilden av Norrbotten som ett framtidslän där han bland annat lyfte fram malmfynden i Pajala och turismen som huvudorsakerna.Det var innan utfrågaren K-G Bergström började ställa motfrågor om den stora utflyttningen och framför allt innan EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) fick ordet.Efterlyser globalt tänkande
Hon är övertygad om att det bara är norrbottningarna själva som kan avgöra hur framtiden ska se ut och om den ska bli ljus krävs det ett förändrat tankesätt.- Jag reser mycket i Sverige och Norrland och märker att ju längre norrut man kommer så är det mer vi och de där nere. Vi måste få ett mycket mer globalt tänkande här uppe och inse att vi alla är spelpjäser i en internationell värld, säger hon.När LKAB:s vd Lars Eric Aaro gav sin och LKAB:s syn kring ämnet och förklarade att han tyckte entreprenörer från Sverige borde utnyttja kunskapen som finns och satsa mer på projekt utomlands också, kom repliken blixtsnabbt från EU-parlamentarikern.- Varför försöker inte LKAB att expandera internationellt.Cecilia Wikström har också en annan teori till vad som måste göras för att utveckla företagandet och relationer med övriga världen.- Norrbottningar är för dåligt bildade. Inte utbildade men allmänbildade. Min käpphäst är att införa en obligatorisk kurs på högskolan som breddar människors allmänbildning och språkkunskaper. Det är otroligt viktigt att ha kännedom om människorna i andra länder och andra kulturer när man ska försöka bygga en relation med dem. Utökat samarbete
Riksdagspolitikern Sven Erik Butch (S) var en av de sista som fick kliva upp på podiet. Han talade om lite av det som Cecilia Wikström efterlyser, ett utökat samarbete inom barentsområdet, Norge, Sverige, Finland och Ryssland.- Jag tycker man ska undersöka vilka regioner i Europa som man kan identifiera sig med och dra nytta av genom ett partnerskap. Det räcker inte med Barentsområdet. Vi kan inte bara förhålla oss till de som bär dunjacka och pälsmössa utan måste våga möta de som bär bikini också, säger Cecilia Wikström.
Norrbottensakademien bildades 1988 på initiativ av Björn Wahlström. Den är till sin juridiska form en stiftelse, vars kapital förvaltas av samfundet Norrbottensakademien. Enligt sina stadgar har samfundet följande ändamål och uppgifter: Samfundet Norrbottensakademien har som sin huvuduppgift att främja utbildning och forskning vid Luleå tekniska universitet. Akademien kan också stödja annan utbildning och vetenskaplig verksamhet i och för Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om