Ojämn effekt i mikron

23 graders temperaturskillnad i en upptinad maträtt.  Det är inte bara oacceptabelt. Det ger även bakterierna fritt utrymme!  Testfaktas test av sju enkla mikrovågsugnar avslöjar stora brister i några modeller.

Det är smidigt att värma mat i micron men det är stor skillnad mellan ugnarnas effekt.

Det är smidigt att värma mat i micron men det är stor skillnad mellan ugnarnas effekt.

Foto: Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Luleå2010-11-18 06:00
Första tuggan smakar bra. Andra tuggan är iskall eller skållhet. Det är en obehaglig smaksensation som säkert de flesta som värmt sin lunch i mikrovågsugn upplevt. Testfakta gav brittiska laboratoriet Intertek i uppdrag att testa av sju enkla modeller, utan funktioner som grill och varmluft. - Vi har testat många mikrovågsugnar genom åren, både för tidningar och tillverkare. Delar av testet är standardiserade, andra är utformade av University of Bristol och Intertek, säger Caroline Blenkhorn, chefstekniker på Intertek. Testet designades för att efterlikna verkligt användande och är indelat i tre moment: upptining, uppvärmning och användarvänlighet. Total testvinnare blev Whirlpool, som presterade bra i samtliga moment. Den var bland annat överlägset snabbast på att tina upp 500 gram djupfryst köttfärs. Det tog bara två minuter och 50 sekunder, nära tio minuter snabbare än testets sämsta mikrovågsugn, Kenwood. - Whirlpool designar sina egna program och deras mikrovågsugnar har alltid varit bra på upptining. Manuella mikrovågsugnar är alltid långsammare än de automatiserade, eftersom tekniken i ugnarna är mer anpassad till automatiska funktioner. Oacceptabelt
Temperaturskillnaden i den upptinade köttfärsen från Kenwoods mikrovågsugn var hela 23 grader, vilket enligt Caroline Blenkhorn är oacceptabelt. - Det betyder att delar av köttfärsen hettas upp till över 20 grader, vilket inte är bra ur bakterieperspektiv. Bakterier frodas runt den temperaturen. Tillagar man köttfärsen direkt efteråt så är det ingen fara. Men man ska nog inte vänta för länge, säger Caroline Blenkhorn. För att avgöra hur bra mikrovågsugnarna värmer mat använde sig Intertek av två olika produkter: 350 gram av en kyld substans som liknar potatismos, och en portion färdiglagad lasagne på 400 gram. Potatismoset värmdes upp från tre grader till en medeltemperatur på 70 grader. Därefter mättes temperaturjämnheten. Bäst i detta moment var Electrolux och Samsung med en temperaturskillnad på runt 37 grader. De sämsta ugnarna låg mellan 45 och 48 grader. Slippa stanna programmet
- Det är ett dåligt resultat. Delar av maten kommer att vara kall. Det är därför tillverkarna rekommenderar att man stannar programmet mitt i och rör om. Men det är ju bra om man kan slippa det. Vissa ugnar värmer helt enkelt jämnare, och det beror på designen - hur mikrovågorna fördelas i ugnen. Samsung var tillsammans med Menuett sämst på att värma upp den färdiglagade lasagnen. Temperaturskillnaden mellan det varmaste och kallaste området uppmättes till cirka 35 grader. Temperaturskillnaden för den bästa ugnen, OBH Nordica, var 17 grader. Plottriga displayer, svårt att ställa in tiden och se genom glaset i luckan. Enligt Intertek finns det även en hel del tveksamma funktioner och designbrister på de testade mikrovågsugnarna. - Kenwood och OBH Nordica har ett konstigt upplägg. När du valt watt får du först bekräfta valet och sedan trycka start. Om du inte bekräftar, och försöker ställa in tiden ändå, ändras wattalet. Dessutom måste du öppna dörren eller dra ner tidsreglaget till noll för att avbryta programmet. Man vänjer sig så klart, men det är irriterande, säger Caroline Blenkhorn. Bästa användarvänlighet hade enligt Intertek Whirlpool, vars dåliga egenskaper var mycket få.
Det brittiska laboratoriet Intertek ETL Semko har på Testfaktas uppdrag testat sju olika mikrovågsugnar av den enklare typen (utan grill eller varmluft). Syftet med testet är att visa på skillnader i prestanda för uppvärmning och upptining samt -utvärdera användarvänligheten. Uppvärmningsprestanda: I det första testmomentet användes en standardiserad substans som till sin konsistens kan liknas vid potatismos (stärkelserik substans med högt vatteninnehåll). I detta moment mättes tiden det tog att värma upp 350 gram av substansen från 3°C till en medeltemperatur på 70°C. Tre testomgångar utfördes på varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes i 39 olika punkter efter en minuts vila. I det andra testmomentet användes kall färdigmat
(400 gram färdig lasagne). I detta moment värmdes färdigmaten upp enligt instruktionen på förpackningen (800 watt i sex minuter). Tre testomgångar utfördes på varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes
i 39 olika punkter efter två minuters vila. Upptiningsprestanda: 500 gram djupfryst köttfärs tinades upp med mikrovågsugnens upptiningsfunktion. Tiden för att tina upp köttfärsen från -20°C
till en medeltemperatur på 0°C noterades. Tre testomgångar kördes för varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes i 14 olika punkter efter fem minuters vila. Ju mindre temperaturskillnad mellan de olika mätpunkterna i de olika momenten desto bättre. Användarvänlighet: Laboratoriets tekniker tittade på allt
ifrån hur kontroller och knappar fungerar till hur enkelt det är att se igenom luckans fönsterglas. Dessutom gjordes en bedömning av hur enkel ugnen är att rengöra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om