Oklart när legionellautbrottet åtgärdas

Gabriella Sjöström, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå, vet inte hur länge legionellabakterierna varit ett problem eller när de kan vara borta. Men de boende kan fortsätta duscha.

Ingen fara. Gabriella Sjöström har inte hört om någon som insjuknat till följd av de förhöjda legionellanivåerna i Luleås vård- och omsorgsboenden.

Ingen fara. Gabriella Sjöström har inte hört om någon som insjuknat till följd av de förhöjda legionellanivåerna i Luleås vård- och omsorgsboenden.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-02-02 16:13

Provsvaren som visade förhöjda legionellanivåer i vattnet på tolv vård- och omsorgsboenden i Luleå kom i förra veckan. Det är oklart när problemet kan vara åtgärdat.

– Det kan se lite olika ut beroende på var problemet sitter – om det är ytligt i en duschslang eller sitter i en vattenledning. Man fortsätter ta prover tills man ser att nivån har gått ner, säger Gabriella Sjöström, kommunens verksamhetschef för vård och omsorg.

Legionellabakterier kan leda till bland annat legionärssjuka, som är en sorts lunginflammation. Gabriella Sjöström vet inte hur länge legionellanivåerna varit förhöjda, men kommunen har ingen information om att någon insjuknat.

– Vi är extra noga och uppmärksamma på om någon uppvisar symptomen som är klassiska för legionella, men i nuläget ser vi ingen fara för de boende, säger hon.

Det är enligt Gabriella Sjöström ofarligt för de boende att använda legionellavattnet med vissa försiktighetsåtgärder. Det går bra att duscha så länge man låter vattnet spola i tre minuter först, och att dricka vattnet är inte farligt.

För att ta död på bakterierna kommer kommunen att spola igenom vattenledningarna, rengöra duschmunstycken och kontrollera vattentemperaturen. Dessutom vidtas åtgärder för att slippa framtida legionellaproblem.

– Vi implementerar ett egenkontrollprogram för att minska risken för att det här händer igen. Vi kommer att ha rutiner för hur man spolar kall- och varmvatten, och hur ofta duschslangar ska rengöras eller bytas, säger Gabriella Sjöström.

Förhöjda legionellanivåer har upptäckts på vård- och omsorgsboendena Antnäs, Baldersgården, Bergstaden, Bergviken, Forsbacka, Fyren korttidsboende, Lulsundet, Midskogen hus A, Sundsgården, Ängsgården och Örnen hus A och C.

Legionella

Legionellabakterier finns naturligt i vatten men reduceras till låga nivåer i vattenverk. Olämpliga installationer i fastigheter kan leda till att legionella förökar sig. Legionella orsakar bl a legionärssjuka, som är en form av lunginflammation. Legionellabakterier sprids via luftaerosoler till exempel vid dusch, inte genom att man dricker vattnet.

Legionellabakterier trivs bäst i stillastående vatten vid temperaturer kring 40 grader Celsius. Då kan de föröka sig till farliga halter. Detta innebär att problem med legionella i första hand uppstår i en fastighets varmvattensystem. Enligt Boverkets byggregler måste varmvattnets temperatur vara lägst 50 grader Celsius vid varje tappställe. Det innebär att temperaturen ut från varmvattenberedaren måste vara högre för att man säkert skall undvika tillväxt av legionella.

Legionärssjuka, som är en form av lunginflammation, orsakas av bakterier inom familjen Legionella. Människor kan drabbas av legionärssjuka genom att andas in vattendimma med Legionellabakterier. Att dricka vatten är däremot inte farligt. Vattendimma kan bildas överallt där vatten tappas ur ledningsnät.

Legionellabakterier kan även orsaka pontiacfeber, som är en influensaliknande sjukdom. Det är oklart varför vissa människor får legionärssjuka och andra pontiacfeber.

Källa: Svenskt vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om