O?Learys rökfylldes
En brand i går i källaren hos restaurang Corsica medförde rökutveckling hos grannen O´Learys.Räddningstjänsten konstaterar att utbildning saknades hos de som ansvarade för jobbet som orsakade branden.
- Vi satt och fikade och plötsligt bolmade det upp och blev rökfyllt, berättar Lars Mickelsson, ägare av restaurangen O´Learys. Han berättar om gamla känslor som dök upp, O´Learys, på förra adressen, brann ju ner för några år sedan. Restaurangen stängde för dagen och planerade att kunna öppna på kvällen.
Orsaken till branden var att Corsica håller på med arbeten och i det här fallet var det en öppning till soprummet som skulle tas upp. Svetsbrännare eller annat verktyg uppges ha använts och det tog eld i pappen.
Brandväggar saknas
- Det var nära något mycket större, kan man säga. Gamla byggnader saknar ju brandväggar så det kan spridas hur som helst, säger brandbefälet Göran Sundbom.
Han konstaterar att det saknades utbildning och klara papper för det här jobbet. Så kallat hetarbetenintyg, som intygar att vederbörande i arbete kan sin uppgift, saknades. Vidare finns en rad kontrollpunkter som fastighetsägare och entreprenören ska gå igenom innan arbetet. Det var inte gjort. Brister det i sådana här saker blir det svårare att få ut pengar på försäkringen.
Oense om ansvar
Corsicas restaurangansvarige, Loghman Ghasemlou, uppger att det anlitade entreprenörsföretaget har utbildning för uppgiften. Det var Eldpipor & Plåt som gjorde arbetet, säger han. Den ansvarige där, Kent Leijon, uppger däremot att hans företag visserligen hade en person som skulle göra beslag men det var andra som tog upp hålet.
Har avtal
Förvaltare för huset är Riksbyggen.
- Corsica har tillåtelse att ta upp ett hål i väggen och det har vi avtal på. Har inte avtal följts är det olyckligt. Vi som förvaltare har bara gett sitt samtycke. Det verkar som om Corsica har en del att förklara, säger Mathias Uvemo, från förvaltaren Riksbyggen.
Inge Uvemo, kriminalpolisen, ser i det här skedet inget ärende för polisen men säger att man ska gå igenom uppgifterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!