Enligt gruppledaren Nina Berggård (V) inledde S, V och MP aldrig några förhandlingar, utan förde bara samtal. Berggård hävdar också att V aldrig kom så långt som att kräva att S skulle avstå några kommunala uppdrag.
Läs mer: "S försökte tjata till sig sex"
Läs mer: "Blåröd framtid för Luleå"
Något som inte stämmer, enligt Anders Öberg som är ordförande för S i Luleå.
– Nina var kanske inte med på den diskussionen, det var när hon var bortrest. Joel (Nordström, vice ordförande) och Bertil (Bartholdsson, ombudsman) beskrev deras önskelista. Så hon har väl rätt i att hon inte var med, men från V har de framfört det, säger han.
Öberg anser att det visst varit frågan om förhandlingar mellan partierna.
– Jag upplever att det varit förhandlingar, men i god ton. Sedan är frågan hur man tolkar "förhandlingar", för vi har inte satt något på pränt. Men var och en hade med sig sina frågor och sina perspektiv.
Det är på sin Facebooksida och i ett frågor och svar-dokument på sin webbsida S kommer med påståendet att V och MP krävt utdelning i form av poster och uppdrag. Där står också att det fanns politiska krav som S ansåg omöjliga att diskutera och utreda på bara några veckor. Därför lades planerna på ett rödgrönt samarbete ned.
– Omöjligt för oss att hitta varandra på den korta tiden i alla de sakfrågorna som fanns på önskelistan. Men vi har inte stängt dörren, vi behöver samverkan och att kunna prata om många frågor den kommande mandatperioden.
Men ni var oense om det politiska innehållet?
– Vi kanske inte är oense, men vi ser en del orimligheter och omöjligheter just nu. Saker som vi över tid säkert hade kunnat hitta bra förslag kring.
På webbsidan skriver S också att V pratat om förhandlingarna i media och att det bidragit till att en felaktig bild fått spridning.
– Jag kunde inte säga vad vi pratade om eller berätta hur samtalen gick. Jag ville att MP och V skulle få förslagen och förutsättningarna vi behövde för att hitta en samverkan av oss.
I stället för att bilda en rödgrön koalition kommer S alltså att ingå valteknisk samverkan med Moderaterna. M får presidieposter i nämnderna och plats i beredningarna, samtidigt som gruppledaren Anders Josefsson blir kommunalråd i opposition.
Upplägget har fått bland andra de övriga borgerliga partierna att ifrågasätta om M fortfarande är ett oppositionsparti.
– De är fortfarande ett oppositionsparti och kommer fortfarande bedriva sin politik. Enda skillnaden är att de sitter med när man har beredningar för att de ska ha insyn i bakgrunden. Fakta, helt enkelt, samma verklighetsbild, säger Öberg.
– Vi lägger fortfarande våra förslag och de lägger sina. När vi har hört samma saker kanske vi kommer fram till samma slutsats ibland i större utsträckning.
Läs mer: Alliansens besvikelse – efter M:s besked
Är alla i ditt parti överens om den verklighetsbilden?
– Jag fick ett enat gensvar från repskapet att det var den här vägen vi skulle gå. Sedan finns det väl alltid i alla partier dem som inte förstår eller har en annan önskan.
Hade du föredragit en rödgrön samverkan?
– Luleå och Norrbotten behöver alla former av samverkan över parti- och blockgränser. Jag har bara haft goda erfarenheter av det rödgröna samarbetet i regionen och det tog jag med mig också i de här diskussionerna.
S har gått ut med ambitionen att samarbeta brett, inte bara med M. Men förhandlingarna med V och MP strandade och C, L och KD har enligt partiernas gruppledare inte fått några inbjudningar.
– Jag är inte den som kan svara på hur det kommer fungera. Det återstår väl att se, säger Anders Öberg.