Områdeschef vill spara bort sin egen tjänst

Särskolan ska spara och det gillar inte områdeschefen Sveneric Malm.
- De här eleverna, som har det svårast, skulle drabbas vid en nedskärning.
Måste det sparas avvecklar han hellre sitt eget jobb än sparkar pedagoger.

LULEÅ2006-11-03 06:00
Det politikerna står inför är ett klassiskt ärende; att minska på kostnader och då möjligen väga in även en utsatt grupp. Fast ska en del slippa besparingar på den grunden? Den frågan har ställts mer än en gång, i fallet Luleå exempelvis vid beslut om nedläggning av skolor i kommunens västra del.
- Vi ska inte ha fribrev utan ska granskas som andra, men har jag vägande argument så tar de det till sig. Det är min uppfattning, säger Sveneric Malm.

Vill ha kvar miljonen
Det finns 170 elever i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan och 38 nyttjar fritidshem.
Det finns tre barn i förskolegrupp för barn med autism.
Av personal finns 110,5 tjänster räknat på heltid, i antal människor blir det fler.
Sveneric Malm har haft i uppdrag att titta på hur man kan minska kostnaderna på särskolan med en miljon kronor. Nu är det dags att komma till saken och han har lagt ett förslag som skolpolitikerna i Luleå ska titta på.
Sveneric Malm varnar för följder av besparingar och skulle helst vilja ha kvar miljonen. Målet att bibehålla kvaliteten i verksamheten med reducerad budget blir svårt att nå, hälsar han till politikerna i utredningen. Sveneric Malm befarar också arbetsmiljöproblem och ökade sjuktal.
- Med besparingar ökar gruppernas storlek och det blir mind­re tid till varje elev. En del med beteendestörningar kan drabbas särskilt. Det blir fler tillfällen att hamna i situationer att inte bli sedd, säger Sveneric Malm.

Vill inte ta bort pedagoger
Om det måste sparas föreslår han alltså att områdeschefen, det vill säga hans eget jobb, tas bort liksom ledningsfunktioner plus att lokalkostnaderna för områdeskontoret försvinner.
Ett sämre alternativ i Sven­eric Malms ögon är att nå besparingskravet genom att ta bort 2,5 tjänster som pedagoger eller att ta bort motsvarande fyra hela tjänster som elevassistenter. På annan plats i utredningen har för övrigt Sveneric Malm påpekat att inriktningen på senare tid varit att satsa på pedagoger framför elevassistenter.
Avvecklas särskolan som eget område innebär det att grundskolans och gymnasieskolans områdesansvar går in. För ett antal år sedan fungerade det just så. Då framkom missnöje från föräldragrupper och personal och särskolan blev eget område, minns Sveneric Malm.
Föräldragrupper och föräldragrupper har motsatt sig besparingar, berättar Sveneric Malm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om