Själv var stockholmaren Börje Ekström, 67, med i frigörelsemarscher i huvudstaden långt före Pride-festivalernas tid. Han och ett femtiotal personer frös i blåsten på Sveavägen och Sergels torg och skanderade rimmade slagord för homosexuellas rättigheter.
Det finns fortfarande saker som Börje Ekström irriterar sig på.
Till exempel finner han dagens politiska korrekthet provocerande.
- Alla är så rädda för att få en stämpel på sig. Den politiska korrekthetens munkavel gör mig rosenrasande!
Själv provocerar han med att ta en "negerboll" till kaffet och kallar sig öppet för bög. Och han tycker att kravet att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan är en överdrift.
- På 70-talet pratades det om i RFSL att "åh, låt oss slippa heteronormen" och nu vill man plötsligt bli en del av den. Det är så konstigt och det provocerar mig.
Sedan han etablerade sig i Norrbotten i slutet av 1970-talet fick han under ett decennium olika styrelseuppdrag inom RFSL Luleå.
Han märkte att frågor om homosexualitet hade låg prioritet i länet. Under sin period som miljöpartist, bland annat i landstinget, passade Börje Ekström på att ta upp frågan om hiv-prevention i landstingsfullmäktige. Reaktionerna slog honom med häpnad.
- De sa att "det är inte aktuellt för Norrbotten". Jag tappade målföret, men önskar att jag hade svarat "Det beror i så fall på att förhållandena är så jävliga här att alla homosexuella redan har flyttat".
Men alla hade inte flyttat, det blev tydligt i RFSL:s lokalavdelningar. Samtidigt började hiv-skräcken sprida sig i Sverige och fick även fäste i Norrbotten. Ett par bekanta till Börje smittades och tog livet av sig.
Hotad på puben
Börje Ekström har alltid varit öppen med sin läggning, men han tycker knappast att han har varit provocerande med den. Han säger att han varit skonad från våld och glåpord. Utom en gång när han var nyanländ i Luleå och blev hotad på en pub. För att han var stockholmare.
- På 1980-talet var det få som ens kunde ta ordet homosexuell i sin mun, man mumlade i stället "ni som är sådär..." eller "ni som är sådär... avvikande". I dag känner jag mig mer diskriminerad som ålderspensionär än som bög.
Hur är den typiske Norrbottensmannen enligt dig? Har han förändrats med åren?
- Jag tror inte på generaliseringar. Lika lite som bögen är en feminin schlagerfjolla, lika lite är den norrbottniske mannen en skoteråkande mansgris. Glesbygden och avstånden till stora urbana centrum skapar speciella förutsättningar för båda grupperna. Självklart har både Luleå och människorna förändrats och, ja, utvecklats sedan 1970-talet.
Börje Ekström tycker också att både synen på homosexualitet och homosexuellas egen öppenhet i Norrbotten har förändrats, vilket Pridefestivalen i Luleå kan vara ett bevis för.
Han vill också ge en eloge till kommunalrådet Karl Petersen, för hans engagemang för högre tolerans.
Och det är viktigt att fortsätta värna om öppenheten, menar Börje Ekström.
- Det är jätteviktigt att inte slå sig till ro och tycka att det är andra som ska fixa det. På den punkten tycker jag att jag själv har ganska bra samvete efter mina många år i RFSL Luleå och i Miljöpartiet.