Oro inför minskad bärhjälp

Reglerna för bärhjälp för rörelsehindrade skärps. Handikapprörelsen är orolig men risker, problem med gamla bostadshus samt kraftigt stigande kostnader väger tyngre.

BEGRÄNSNING. I Luleå ska bärhjälp inom färdtjänsten begränsas så mycket som möjligt. Det är dyrt, arbets          miljöovänligt och även farligt för den burne. Rickard Hellqvist på PDX kan dock klara en person ned för trappor tack vare sin trappklättrare.

BEGRÄNSNING. I Luleå ska bärhjälp inom färdtjänsten begränsas så mycket som möjligt. Det är dyrt, arbets miljöovänligt och även farligt för den burne. Rickard Hellqvist på PDX kan dock klara en person ned för trappor tack vare sin trappklättrare.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-11-26 06:00

På tisdag ska socialnämnden i Luleå anta nya regler för bärhjälp inom färdtjänsten (se faktaruta). Frågan har varit uppe tidigare men skickades då i retur då det kommunala tillgänglighetsrådet (f d handikapprådet) hade synpunkter.

- Vi vill ju inte låsa in människor, vi är rädda att folk blir sittande i sina hem. Och det känns inte heller rimligt att man måste flytta, säger Kristina Hjorth, ordförande för HSO Luleå och vice ordförande i tillgänglighetsrådet.

Men det håller inte kommunen med om. Pia Berglund är chef för myndighetssektionen som bland annat ansvarar för färdtjänsten.

- Vi lägger på kunderna ett eget ansvar att bo anpassat. I Luleå finns det mycket gammal otillgänglig bebyggelse, säger hon.

Det gäller främst bostadsområdena Malmudden, Örnäset, Bergnäset och Mjölkudden. Pia Berglund menar dock att reglerna inte kommer att tillämpas hårt och bokstavligt.

- Vi gör alltid en individuell prövning. På något sätt löser vi det, säger hon.

Kritisk till nya regler
Samma argument lämnas av Anita Geijer (S), ordförande i tillgänglighetsrådet. Rådet var till en början kritiskt till de nya reglerna.

- Men kommunen ska inte vara så rigid i sin tillämpning, säger hon.

Men det är inte bara kommunen som påverkar hur den enskilde kan lösa behovet av bärhjälp. I Luleå råder svår brist på lämpliga bostäder och medicinsk förtur räcker inte för att få byta (se särskild artikel).

Kommunens bostadsingenjör Lars-Ove Gustafsson berättar att kommunen inte kan kräva att folk byter bostad. Den enskilde har dock rätt att få sin bostad anpassad efter sitt rörelsehinder. Kruxet är om man bor högt upp utan hiss i flerfamiljshus.

26 personer
Reglerna gäller inte många, för närvarande har 26 personer tillstånd för bärhjälp. Transporterna sköts av PDX AB på entreprenad. Där har man köpt in en trappklättrare för att klara jobben.

- De fungerar i stort sett överallt, det får dock inte vara halt så på vintern kan det bli problem med trappor utomhus, säger Rickard Hellqvist, PDX.

Han är utbildad på trappklättraren och lär upp sina kollegor. Den är inte helt lätt att hantera.

- Nej, det är lite svettigt - det krävs både träning och lite muskelkraft. Det är väl därför det behövs utbildning, säger Rickard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om