Oro kring nya regler för läkemedel

Snart kommer all vårdpersonal på sjukhus kunna få delegering för att sköta läkemedel, ett uppdrag som tidigare alltid skötts av sjuksköterskor eller läkare. Förändringen väcker oro hos fackförbunden.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-07-03 05:00

Socialstyrelsen har nyligen klubbat igenom en föreskrift som innebär att all vårdpersonal på sjukhusen kan få delegering att sköta läkemedel. En för sjukhusen omvälvande förändring som väckte stora reaktioner från Vårdförbundet, svensk sjuksköterskeförening, Barnmorskeförbundet och andra sjuksköterskeföreningar då det först presenterades för ganska precis ett år sedan.

Både nationellt och på lokal nivå.

Camilla Eriksson Sundberg från fackliga Vårdförbundet i Norrbotten har följt utvecklingen.

– Från Vårdförbundets sida såg vi många fallgropar för patientsäkerheten i ursprungsförslaget, säger hon.

Ursprungsförslaget har sedan dess genomgått en remiss där fackförbunden fått in en del smärre, och enligt dem viktiga, förändringar. Men grundidén förblir densamma i den nu klubbade föreskriften; en sjuksköterska kan delegera ut läkemedelshanteringen till exempelvis en undersköterska.

– Det vi är oroliga över är att det blir en väldigt stor skillnad på kompetens. Sjuksköterskor har mångårig universitetsutbildning och legitimation, och undersköterskor har gymnasial utbildning. Det går inte säga att det inte blir en skillnad, säger Camilla Eriksson Sundberg.

Enligt Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) så beror var tionde vårdskada inom sjukvården på felaktig hantering av läkemedel.

Vid en delegering är det arbetsgivarens ansvar att kompetenskraven uppnås, att förutsättningarna finns på plats och beslutar även om delegeringen får ske. Verksamhetschefen avgör om delegeringen är förenlig med god och säker vård.

Men i slutändan ska sjuksköterskan eller läkaren själv avgöra om hen ska delegera.

– Det måste finnas ett bra system på plats som säkrar kvaliteten, det får inte gå ut över patientsäkerheten, säger Camilla Eriksson Sundberg.

En oro som finns från Vårdförbundets sida är att personalen ska få påtryckningar uppifrån för att gå med på en delegering för att hantera den rådande bristen på sjuksköterskor.

– Det får inte förekomma, och gör det det så förmodar jag att våra medlemmar hör av sig, säger hon.

Sjukhusledningen och verksamhetschefer från Sunderby sjukhus meddelar att man inte ännu hunnit sätta sig in i hur ett eventuellt delegeringssystem eller läkemedelsutbildning ska se ut. De berättar att de just nu har fullt fokus på att lösa sommaren på sjukhuset som närmar sig semestertider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om