Otestade mediciner till barn

Drygt 40 procent av de mediciner som barn får är inte utprovade eller testade på barn. Det visar en studie som gjorts på Karolinska sjukhuset.

Luleå2009-11-20 06:00
Barn får ofta mediciner som inte är testade eller utprovade på barn. Det har fått EU:s läkemedelsmyndighet, Emea, att agera. Tanken är att få fram just det som saknas : dokumentation om vilken effekt olika mediciner har på barn.Ett första steg är en kartläggning av läkemedelsanvändningen när det gäller barn i alla medlemsländer. Den svenska studien omfattar cirka 3.000 barn upp till 18 år. De fick tillsammans 11.300 läkemedel. 40 procent av de här medicinerna är godkända läkemedel men det finns ingen kunskap om hur de verkar på barn. Studien visar också att barn får mediciner som specialtillverkas på apotek och som inte heller de har någon dokumentation.-  Läkarna skriver ut mediciner som man vet fungerar på barn. Men vi saknar ändå en dokumentation om medicinernas verkan, säger Elin Kimland på Karolinska sjukhuset i Solna.Behöver utredas
Hon säger att det finns flera frågor som behöver utredas när det gäller medicinering till barn. Det handlar bland annat om att barn får specialblandningar av mediciner - också där saknas det dokumentation.-  Vår studie visar också att en del barn får medicin oralt istället för intravenöst som är den rekommenderade metoden. Vi vet inte om det har någon konsekvens eftersom det inte finns någon dokumentation om det, säger Elin Kimland på Karolinska sjukhuset i Solna. Nu ska Kimland och hennes medforskare Synnöve Lindemalm och Per Nydert göra en fördjupad studie av det insamlade materialet innan det lämnas över till den europeiska läkemedelsmyndigheten.Elin Kimland talade om de här sakerna på torsdagen i samband med utbildningsdagarna Barn och läkemedel som äger rum på Sunderby sjukhus. Konferensen har samlat ett 90 tal barnsköterskor från hela landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om