Över 400 krävde att skolorna ska få leva

Skolkampen går vidare. På lördagen fylldes centrala Luleå av drygt 400 barn och vuxna som ropade att de vill ha sina skolor kvar.

Genom stan. Demonstrationståget gick från Gula paviljong och upp till stadshuset och tillbaka.

Genom stan. Demonstrationståget gick från Gula paviljong och upp till stadshuset och tillbaka.

Foto: Per Öbom

Luleå2016-03-19 16:30

Även om skolorna i Vitå och Klöverträsk blir kvar så går kampen vidare för att rädda Kyrkbyskolan och Svartöstadsskolan samt för att Kläppenskolan i Sunderbyn ska få leva vidare, både som skola och förskola.

Över 400 personer, barn och vuxna, deltog i manifestationen, som gick under namnet karneval 2.0. Många av de som kämpat för skolorna i Vitå och Klöverträsk fanns också på plats för att stötta Samverkansgruppen för hela kommunen ska leva och lära, trots att deras skolor blir kvar.

– Även om vi vunnit en del, så är kampen inte över, säger Mats Widgren, Vitå.

Han tycker att underlaget till förslaget är så dåligt att man inte kan fatta något beslut på det.

– Man värnar inte alls om de små skolorna. Det är viktigt att man ger dem en chans att utvecklas, fortsätter han.

I samband med manifestationen drog man också igång en namninsamling med krav på en folkomröstning om skolornas framtid i Luleå. Det var många som ville skriva på direkt.

– Jag tycker det är galet med storskolor. Varför ska det alltid sparas på skola och omsorg, bättre spara i kommunhuset, säger Sven-Erik Heikka, som var en av många som skrev på namninsamligen.

Carina Sammeli, barn- och utbildningsnämndens ordförande, fanns på plats och fick ta emot en skrivelse med krav på att skolan ska organiseras efter barnens beslut. Hon slog dock fast att skolan i Luleå behöver organsieras om och möttes av burop..

Arrangörerna av manifestationen var nöjda med uppslutningen under dagen.

– Nu fortsätter kampen och nu hoppas vi på en folkomröstning, säger Linda Wincent,

0920-26 29 34

Framtidens skola

Om två veckor, den 4 april ska kommunfullmältige ta beslut om den framtida skolstrukturen i Luleå. Bland annat föreslås att sju skolor ska läggas ned.

Nu har det startats en namninsamlig med krav på en folkomröstning om framtidens skola. För en kommunal folkomröstning krävs att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen står bakom kravet med sin namnteckning. För Luleås del innebär det cirka 6 000 namnunderskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om