Svampens fot Àr överraskande hÄrd, snudd pÄ trÀaktig. Hatten Àr vÀlvd och skiftar frÄn ljusbrunt till brunt. Den sprider en sötaktig arom med inslag av kanel.
â Ă h, den hĂ€r lukten gĂ„r rakt in i hjĂ€rnan pĂ„ mig. Goliatmusseronen Ă€r en av mina fem bĂ€sta svampar. Just de hĂ€r har jag plockat pĂ„ Lombens skjutfĂ€lt utanför Kalix.
Oj, du avslöjar saker som jag trodde svampentusiaster gick i döden för?
â Att plocka svamp Ă€r vĂ€rldens grej. Jag vill inte hĂ„lla nĂ„got hemligt utan strĂ€var efter att fĂ„ fler att upptĂ€cka glĂ€djen som man bara kan hitta i skogen.
I Sverige finns det 260 svampkonsulenter som ordnar exkursioner och utbildningar. Att kalla PiteÄs bidrag för en svampentusiast vore en alltför blek beskrivning.
60-Ärige Per-Axel Karlsson har i tio Är varit ordförande i riksförbundet. Det tar inte mÄnga sekunder för besökare att upptÀcka hans stora passion.
Hemma i villan möter man omgÄende av svampskulpturer i lÀttbetong. Till och med julens ljusslinga pÄ garagevÀggen har formen av en fyllig karljohan.
Fem Ă„r gammal gjorde han sin första teckning som förestĂ€llde â ja, ni kan sĂ€kert gissa.
â I mitt barndomshem i RoknĂ€s hade vi en bok om svampar som jag ritade av i egna versioner. TyvĂ€rr har jag inte kvar de teckningarna.
Flera Är senare dök intresset upp igen under hundpromenader i skogen. Han har sedan dess lÀst det mesta som publicerats om mykologi.
Uppskattningsvis gör han ett 100-tal svamputflykter per Är.
â Det kĂ€nns nĂ€r man kommer hem frĂ„n jobbet att det Ă€r nĂ„got som fattas. Jag brukar hinna med en svĂ€ng under kvĂ€llen bara för att det Ă€r sĂ„ roligt, berĂ€ttar chefsöverlĂ€karen pĂ„ rĂ€ttpsykiatrin i Ăjebyn.
PÄ hans vÀnstra axel bÀr han en tatuering som förestÀller en goliatmusseron. Det var en nÀrmast okÀnd svamp i Sverige fram till för 30 Är sedan.
1998 vÀckte den en del uppstÄndelse, nÀr en pilotstudie vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala visade att svampen hade samma DNA som den japanska nationalsvampen, matsutake.
PÄ japanska betyder matsu tall och take kan översÀttas till svamp.
PÄ alla helgons dag Àter japaner en klar buljongsoppa med hyvlade flarn av en av vÀrldens mest eftertraktade svamp. Dit rÀknas matsutake tillsammans med vit och svart tryffel
â Det Ă€r nĂ€rmast rituellt. Alla japaner ska Ă€ta den hĂ€r soppen. Problemet Ă€r att det Ă€r nĂ€stan omöjligt att plocka svampen i Japan, berĂ€ttar Per-Axel Karlsson.
Det handlar om en svamp som lever i symbios med tallar. I dag finns det relativt fÄ tallskogar kvar i Japan efter alla stora avverkningar och ett svÄrstoppat maskangrepp av nematoder som förstörde stora arealer.
DÀremot pÄ magra, svenska tallhedar kan man hitta mÀngder av goliatmusseroner som svampen heter hÀr. Det Àr precis vad Per-Axel Karlsson gjort den hÀr dagen.
â Man blir glad nĂ€r man hittar rĂ€tt. De hĂ€r svamparna vĂ€xer gĂ€rna i en ring som ligger i direkt anslutning till tallen. Det kan handla om en halvcirkel pĂ„ sju-Ă„tta meter i diameter, men man mĂ„ste titta vĂ€ldigt noga i mossan. De sticker likt bruna mikrofoner upp ur mossan.
VÄr svampkonsulent blir strax senare förskrÀckt över att hitta ett par goliatmusseroner som nÄgon skogsflanör slÀngt pÄ marken.
â De kan inte ha förstĂ„tt vad de höll i sin hand. De hĂ€r svamparna verkar ju vara i bra skick. Folk gör sĂ„ konstiga saker. MĂ„nga har fel fokus i svampskogen, anser jag. De Ă€r som tokiga i kantareller, men pĂ„ min lista hamnar den pĂ„ max plats 45. Visst, om jag fĂ„r syn pĂ„ nĂ„gon kantarell sĂ„ Ă€ter jag den gĂ€rna direkt smörstekt pĂ„ tunnbröd. Det Ă€r gott. Men jag skulle aldrig frysa ned den, goliatmusseronen dĂ€remot...
Matsutake Àr en svamp som i Japan varit omskriven i över 600 Är. Det vittnar om en betydligt Àldre tradition Àn i Sverige.
HÀr har det lÀnge funnits en misstÀnksamhet till svamp som kanske har rötterna i vikingarnas pÄstÄdda förkÀrlek till svampar med hallucinatoriska effekter.
Det finns historiker som hÀvdar att svampens segertÄg pÄ dessa breddgrader startade nÀr Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige 1810.
Hans fÀbless mÀrks inte minst av att han gett namn till vÄr mest populÀra svamp - karljohan.
Den svenske monarken tog nÀmligen namnet Karl XIV Johan i samband med att han besteg tronen.
LÀnge var svamp ett intresse som hörde adeln och de lite finare hushÄllen till, men sedan 1970-talet har svampplockning blivit allt mer folklig.
Bristen pÄ matsutake gör att Japan tvingas att importera stora mÀngder frÄn Kina, Korea, Kanada, USA, Algeriet, Marocko, Turkiet och faktiskt ocksÄ frÄn Sverige.
â TyvĂ€rr finns det inga inköpare i Norrbotten som köper goliatmusseroner och det passar mig perfekt. Jag plockar enbart för eget bruk, förklarar Per-Axel Karlsson.
I sitt favoritrecept friterar han goliatmusseronen i en wokpanna i cirka 25 minuter innan den blandas med diverse grönsaker och nudlar.
â Jag brukar aldrig steka i smör. Den blir bĂ€ttre av att friteras i olja. Svampen Ă€r sĂ„ hĂ„rd att man kan fĂ„ ont i magen om man inte tillagar den tillrĂ€ckligt lĂ€nge, men det Ă€r vĂ€rt varenda minut. Smaken Ă€r himmelsk.
Men varför har ingen börjat odla matsutake?
â Tro mig, man har försökt, men det gĂ„r inte. Svampen vĂ€xer bara i en tallskog som Ă€r cirka 70 Ă„r gammal. Det finns dom som sĂ€ger att goliatmusseronen Ă€r beroende av tallen, men jag vill hellre tĂ€nka att det Ă€r svampen som odlar tallen.
Hur Àr svamptillgÄngen i Är?
â Det ser ut att bli ett riktigt bra svampĂ„r. Jag hörde för nĂ„gra veckor sedan hur nĂ„gon expert pĂ„ radio utropade att det hĂ€r skulle bli ett dĂ„ligt svampĂ„r och jag tĂ€nkte att du inte har varit om sĂ€rskilt mycket. Svamparna tycker ocksĂ„ om vĂ€rme, men det krĂ€vs förstĂ„s en del regn innan de börjar skjuta upp ur marken. Just nu Ă€r tillgĂ„ngen riktigt bra. Om vi slipper nattfrosten borde vi kunna plocka Ă€nda in i oktober.