På sikt kan Vattenfall säljas

Fredrik Reinfeldt flaggar för försäljning av Vattenfall. Moderaterna har alltså tidigare vilselett norrbottningarna, menar näringsminister Tomas Östros.
- De vilseleder för att inte norrbottningarna ska bli upprörda.

LULEÅ2006-08-18 06:00
Tomas Östros anser att det som nu kommit tillkänna är farligt för Norrbotten och Sverige. Det i händelse av en borgerlig valseger.
- Följden blir att vinsterna från vattenkraften, som utvecklat Sverige, framöver hamnar i privata händer och investeringarna kommer att minska. Säger nu moderaterna att Vattenfall från nästa mandatperiod kan börja säljas ut så är de inte att lita på. Det innebär att även LKAB kommer att säljas ut, säger Östros och fortsätter:

Försvårar samverkan
- LKAB var konkursmässigt på 1980-talet och Nils G Åsling sa att det ska inte tas upp någon mer malm. Sedan gick staten in och vi vet hur det har gått. Nu förvandlas Kiruna i samverkan med kommun, regering och LKAB. Det vore inte möjligt hantera det med en privat ägare.

Överkommelse gäller
- Det var ju inte så där Fredrik Reinfeldt sade, säger Krister Hammarbergh, moderat riksdagsledamot från Norrbotten. Det som gäller är det alliansen tidigare kommit överens om, att Vattenfall och LKAB inte ska privatiseras, deklarerar han.
Kuriren har läst den skrift Krister Hammarbergh hänvisar till, "Förnyelse för Sverige", där detta tydligt anges.
Fast vad sade Fredrik Reinfeldt i tisdagens partiledarintervju i Dagens Eko?
Kuriren har lyssnat igenom intervjun. Frågan gällde om moderaterna gått i från ett tidigare ställningstagande om privatisering av statliga bolag.

För få köpare
Fredrik Reinfeldt säger i intervjun att Vattenfall delvis kan komma att privatiseras. Han vill att så ska ske.
- Vi bedömer att om man idag skulle sälja Vattenfall så kommer det, på grund av bolagets storlek, leda till att det finns få köpare. Vi har redan en dominans i Europa och det som skulle hända är att något tyskt bolag, eller något jättestort bolag, köper. Det bidrar inte till förbättrad konkurrens och inte heller till att energipriserna sjunker. Vi öppnar i vår överenskommelse för delägande av Vattenfall. Inte nödvändigtvis helstatligt men vi vill, som det nu ser ut, inte medverka till en försäljning eftersom det inte förbättrar marknaden, sade Fredrik Reinfeldt.

Pricipiell motståndare
Han säger i intervjun att han är en principiell motståndare till att staten ska äga bolag på öppna marknaden Frågan är alltså hur man ska resonera i det här fallet.
- Vi har gjort en bedömning för den här mandatperioden, tillsammans med våra alliansvänner, och sagt att en försäljning i det här läget av Vattenfall inte leder till förbättring av marknadesekonomin.
Vi är beredda att öppna upp för delägande i Vattenfall, och ännu viktigare, då får vi bort korsägandet där alla äger varandra, vilket definitivt inte är bra för konkurrensen. Värdena förbättras om vi får en delvis privat ägare. Då blir det mer av marknadsförutsättningar som råder, även om staten är kvar som ägare för perioden vi nu har framför oss, fortsatte moderatledaren.
Tomas Östros tolkar det här som att saken är klar, en försäljning av Vattenfall kommer att påbörjas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om