Enligt de svenska rekommendationerna bör barn mellan 6-17 år ägna sig åt pulshöjande fysisk aktivitet i genomsnitt 60 minuter per dag, men i dag är det få barn som når upp till detta.
Det ville Sunderbyskolan ändra på och drog igång en rörelsesatsning för några år sedan, inte minst mot bakgrund att forskningen entydigt har sett ett samband mellan inlärning och fysisk aktivitet.
– Det handlar om att eleverna ska orka hela skoldagen. Det är inte alla som har en fysisk aktivitet på fritiden. Här på skolan når vi alla barn. Därför har vi lagt in 60 minuters rörelse varje skoldag, allt från promenader till rena pulspass, säger Lena Sandberg.
För att klara detta har skolan avsatt motsvarande en tjänst som pedagogerna Anna Edin, Joanna Huuva och Peter Uusitalo delar på. Peter Uusitalo har jobbat som idrottslärare i många år och sett en alarmerande minskning av barnens ork mot förr.
– Många barn är ovana vid att anstränga sig och att kroppen blir trött. Dessutom har grovmotoriken försämrats. Idag är det exempelvis långt ifrån alla barn som kan göra en kullerbytta, säger han.
Anna Edin och Joanna Huuva har jobbat med satsningen sedan start och menar att det varit a och o att skolan stöttat dem med både tid och vidareutbildning.
– Vi brinner båda för rörelse och eftersom alla anställda på skolan är med på fördelarna med satsningen så underlättar det vårt jobb, säger de.
Inte minst har rasterna förbättrats, något som annars kan vara kritiska situationer under skoldagen. För rörelsesatsningen, menar Lena Sandberg, har också ökat den sociala tryggheten. Barnen får inspiration till att samarbeta och tycker det är kul att göra saker tillsammans.
Felix Wallström och Ester Korsby går i tredjeklass och tycker att de mår bra av röra på sig. Båda har i och för sig en aktiv fritid. Felix spelar hockey, fotboll och åker slalom. Ester tränar cheerleading flera gånger i veckan och åker slalom i Storklinten på helgerna.
Men framförallt hyllar de skolmaten. Lågstadiet har nämligen precis vunnit en utmaning mot mellanstadiets elever där de under tre veckor vägde sitt matsvinn.
– Och vi vann eftersom vi slängde mindre mat, säger de unisont.
Vinsten gör att de fick önska en speciell maträtt av kocken som ska serveras en fredag. Hälsosam mat är nämligen ytterligare en komponent som skolan arbetar med i samarbete med skolans kock. Detta sammantaget har gjort att skolan detta år blivit Generation Pep licensierade, en utmärkelse man kan få av den ideella organisationen Generation Pep, där friidrottsstjärnan Carolina Klüft är verksamhetsledare.
Generation Pep verkar utifrån barnkonventionen och vill att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv, oberoende familjens socioekonomiska situation.
– Därför är det så viktigt att skolan kan erbjuda alla barn kunskap i vikten av att röra på sig och äta hälsosamt. Att lyckas i skolan är också en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa och därför än viktigare med att bygga sunda vanor hos barnen, säger Lena Sandberg.
All skolpersonal erbjuds också att äta gratis med barnen. Och de pedagogiska måltiderna har även de fallit väl ut med en lugnare miljö med många vuxna i matsalen.
– Det stärker också vi-känslan, inte minst våra utedagar bygger broar mellan eleverna, säger Lena Sandberg.