Varför gör ni det?
Kalle Sandhammar: – Det krävs resurser att bedriva kvalitativ journalistik och tidningarna i hela västvärlden behöver just nu jobba på att hitta nya intäkter. Vi öppnar för fler kanaler och det är naturligt att vi också behöver ta betalt för vårt innehåll.
Vilken effekt hoppas ni det ska nå, om det faller väl ut och hur mycket pengar kan det generera?
Kalle Sandhammar: – Vi är litegrann pionjärer på området och vill inte gå ut med några exakta kalkyler för framtiden.
Det vi kan säga är att varje ny prenumerant på nätet kommer att innebära en ny intäkt för oss. Hela mediebranschen är i förändring, vi är fler och fler som slåss om intäkter, annonser och läsarnas tid och därför vi måste ständigt utveckla oss.
Mats Ehnbom: – Vi hoppas det ska stärka vår affär, men det är inte den enda lösningen. Parallellt jobbar vi med att utveckla innehållet i alla våra publiceringskanaler.
Finns det några risker?
Mats Ehnbom: – En viss minskning kommer vi nog se till en början. En del av trafiken på våra hemsidor är ju inte av det slaget att de kommer att ta steget att bli prenumeranter. Men vi är övertygade om att det kommer att ge annonsörerna större värde, eftersom de vet att de får en läsekrets som är mer relevant för deras del.
Kalle Sandhammar: – Andra som genomfört samma förändring har inte drabbats av några kraftiga trafiktapp över tid. För att vara svenska dagstidningar har NSD och Kuriren väldigt många läsare, så vi har råd att tappa en del, men sedan hoppas vi såklart ta igen det.
Hur kommer nyhetsarbetet på redaktionen förändras av det nya betalsystemet?
Mats Ehnbom: – Det blir snabbare publiceringar och mer innehåll på nätet.
En del tidningar visar trots betalmodellen ändå en del material gratis på nätet, andra mindre. Hur gör ni?
Kalle Sandhammar: – Förstasidorna kommer att vara helt öppna. Vi har tittat på lite olika modeller, men kommer i första skedet att hålla korta, snabba nyheter öppna, som till exempel olyckor och polisnotiser. För att kunna ta del av övrig mer genomarbetad journalistik kommer det att krävas att man har en inloggning. Vi vill premiera de betalande prenumeranterna. Men vi låser inte fast oss vid någon modell, utan den kan utvecklas även efter lanseringen, beroende på hur läsarvanor förändras och vad som händer på nätet i stort.
Vad säger ni till dem som hävdar att ni stryper öppenheten, att allt på nätet ska vara gratis och att ni tappar unga läsare?
Mats Ehnbom: – Internet är ingen ideologi för mig, det är ett sätt att kommunicera med våra läsare. Vi har alltid tagit betalt för vår journalistik. Att få unga prenumerera har alltid varit svårt, men det handlar inte om betalningsmodellen. Där måste vi jobba hårt för att ha ett innehåll som lockar.
Kalle Sandhammar: – Jag vill vända på det och säga att om vi inte får några intäkter – då hotas den lokala journalistiken på sikt. Det vore förödande.
Om man vill länka till en artikel på Kuriren eller NSD exempelvis från sin blogg eller på Facebook – kommer det att gå?
Mats Ehnbom: – Vi jobbar på det.
Kommer papperstidningen att bli sämre när resurser överförs till webben?
Kalle Sandhammar: – Nej, vi ser att den blir bättre. En snabbare publicering på webben ger ett tidigare grepp om innehållet och mer tid att planera papperstidningen.