Par fick sitt hus länsat: "Vi trodde inte att det skulle hända oss"

Sanna Rydéns och Robin Sandbergs hus är ett av alla de som har länsats av tjuvar. "Det kändes väldigt olustigt att någon hade brutit sig in i vårt hem, klampat runt och rotat igenom våra grejer", säger hon.

Inbrottstjuven tog sig in i Sanna Rydéns och Robin Sandbergs hus genom ett fönster i tvättstugan. "Vårt hus är det sista på gatan och bakom det är det skog. Så det var väl enkelt för den som gjorde det att försvinna i mörkret efteråt", säger hon.

Inbrottstjuven tog sig in i Sanna Rydéns och Robin Sandbergs hus genom ett fönster i tvättstugan. "Vårt hus är det sista på gatan och bakom det är det skog. Så det var väl enkelt för den som gjorde det att försvinna i mörkret efteråt", säger hon.

Foto: TT

Luleå2018-01-13 05:00

De hade precis flyttat in i sitt hus på Bergnäset när det hände.

– Vi hade varit och hjälpt svärföräldrarna, som höll på att flytta. Och när vi kom hem på kvällen var det jord överallt. Vi hade lagt ny jord på tomten och jag trodde först att det var elektrikern som hade hämtat något. Det var inte förrän sambon ropade att datorn var borta som jag förstod vad som hade hänt. Och sedan såg vi att en ruta i tvättstugan var sönder. Vårt hus är det sista på gatan och bakom det är det skog. Så det var väl enkelt för densom gjorde det att försvinna i mörkret efteråt, säger Sanna Rydén.

Hon tyckte det var obehagligt.

– När jag läst om folk som haft inbrott tidigare så har jag alltid tyckt att de överdrivit. Jag tänkte att det inte var hela världen. Men nu förstår jag dem. Det kändes väldigt jobbigt att någon hade brutit sig in i vårt hem, klampat runt och rotat igenom våra grejer, säger hon.

Hon uppskattar värdet på sakerna de blev av med den där kvällen i slutet av november 2015 till någonstans mellan 50 000 och 70 000 kronor.

– Inga större saker stals. Vår tv var till exempel kvar. Utan det vi blev av med var en dator, en ipad, en klocka jag hade fått av min sambo, som hade ett stort affektionsvärde för mig, smycken, en systemkamera, och en dunjacka. Känslan var att den som gjorde det hade dragit på sig jackan, fyllt en väska med alla lättsålda grejer som låg framme och sedan sprang därifrån, säger hon.

Inbrottet hemma hos henne och Robin förblev precis som många andra ouppklarat.

Men det hon tyckte kändes jobbigast var den efterföljande kampen för att få ut något på hemförsäkringen.

– Det var mycket tjorv. Försäkringsbolaget ville ha bilder eller kvitton på allt vi hade blivit av med. Vilket inte var så lätt då en del grejer var flera år gamla och datorn där vi hade de flesta av våra bilder hade stulits. Det tog också flera månader innan vi fick några pengar, säger hon.

Efter inbrottet skaffade hon och Robin ett inbrottslarm.

– Vi hade pratat om att skaffa ett larm redan innan, och begärt in offerter. Men vi höll på att renovera och tänkte att vi skulle vänta tills vi hade målat och tapetserat färdigt. Vi trodde ju inte att det skulle hända oss. Så vi kände oss ganska dumma. Men efter det hade installerats kände vi oss trygga igen. Och nu har vi ju lärt känna våra grannar. Vi brukar höra av oss till varandra varje gång vi ser något misstänksamt, säger Sanna Rydén.

Polisen tipsar – så skyddar du dig mot inbrott

Lås alltid ytterdörren

Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och många förvarar sina handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Så ha dörren låst även om du är hemma.

Släpp inte in främlingar

Många äldre får besök av personer som utger sig för att andra än de är. Så var försiktig om någon du inte känner knackar på. Utger de sig för att vara från någon myndighet så begär att få se deras legitimation.

Kontrollera dina lås

Auktoriserade låssmeder har produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

Skaffa larm

Larm avskräcker många inbrottstjuvar.

Tänk som en tjuv

De flesta tjuvar tar sig in från insynsskyddade platser på markplan. Så ha inte skymmande växter nära dörrar och fönster och sätt upp en utomhusbelysning med rörelsedetektor. Lås in stegar och andra saker som tjuven kan ha användning av vid inbrottet.

Lås in eller ta med dig dina värdesaker

Har du något extra värdefullt hemma? Ta med dig det, eller lås in det i ett bankfack eller vapenskåp om du ska resa bort.

Fotografera eller märk allt som är värdefullt

Genom att fotografera eller märka dina värdesaker med märk-dna, en genomskinlig vätska som framträder i uv-ljus, kan de lättare spåras vid ett inbrott.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Ta reda på om några särskilda åtgärder behövs vidtas för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott.

Ta hjälp av grannarna

Be någon av dina grannar att klippa gräsmattan, tömma postlådan, skotta snö, hänga upp tvätt på din torkställning, slänga sopor i din soptunna, och parkera sin bil på din gård när du åker bort.

Undvik sociala medier

Man vet aldrig vem som läser, så skriv inte på sociala medier att du ska resa bort.

Se till att det är tänt ibland

Koppla in en timer så att fönsterlamporna tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Vidarekoppla telefonen

Koppla hemtelefonen vidare till mobiltelefonen så att de som ringer tror att du är hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om