Pensionärer satsar på kunskap

Fler skadas vid fall i hemmet än i trafiken. Nu tar pensionärsorganisationerna krafttag för att utbilda medlemmarna om hur olyckor ska undvikas.

OLYCKOR I HEMMET. Tre pensionärsorganisatioer enar sig och kör igång en cirkelledarutbildning med syfte att medlemmarna därefter ska utbildas i hur olyckor i hemmet kan förebyggas. Mayvor Hellström, SKRF, och Eivor Öhman, SPRF. Även PRO deltar.

OLYCKOR I HEMMET. Tre pensionärsorganisatioer enar sig och kör igång en cirkelledarutbildning med syfte att medlemmarna därefter ska utbildas i hur olyckor i hemmet kan förebyggas. Mayvor Hellström, SKRF, och Eivor Öhman, SPRF. Även PRO deltar.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2009-08-28 06:00
Med skrämmande fakta om fallolyckor i hemmet och äldres dåliga kännedom om nödnumret 112 i bagaget agerar nu tre av länets pensionärsorganisationer. I torsdags samlades ett 40-tal studieorganisatörer från de olika föreningarna för en cirkelledarutbildning, Eivor Öhman, SPRF, berättar att tanken är att medlemmarna därefter ska utbildas via studiecirklar.- Syftet är att förebygga och förhindra att onödiga olyckor inträffar i hemmet, säger hon och drar paralleller med att trafikolyckorna minskat vid förebyggandet åtgärder.Redan i mars ägde det första utbildningstillfället rum, ett besök på hjälpmedelsinstitutet genererade i tips och kunskap kring vad den enskilde kan göra i hemmet. 48 procent av alla fallolyckor inträffar i sovrummet och i hallen.- Att ha en nattlampa tänd kan hjälpa många, den vi visades lyser även vid strömavbrott då den också har batteri, säger Eivor Öhman.Även polisen ingår i utbildningsserien. Information kring vad som är viktigt att tänka på vid bankomatuttag samt vad som gäller om det ringer på dörren togs upp, exempelvis uppmanades de att inte släppa in någon okänd. Är det en försäljare är det viktigt att stänga dörren medan pengarna hämtas. - Pensionärer är med godtrogna, vi är vana med det från att vi var barn. Inte låste man dörrarna på landet då, säger Mayvor Hellström, SKPF.Många äldre väntar alldeles för länga med att ringa SOS-alarm, därmed är också larmcentralen med och utbildar. Orsaken, menar Eivor Öhman, finns i att den "gamla stammen" inte vill vara till besvär.- De tar en tablett i stället och väntar på att det ska gå över, eller också ringer de barnen. SOS säger att vi ska ringa dem, de avgör om en ambulans behövs eller inte.
Fallolyckor orsakar tre gånger fler dödsfall än trafikolyckor.Två av tre som omkommer i olyckor är över 65 år.195.000 äldre uppsöker varje år en akutmottagning efter att ha skadat sig.Många äldre väntar alldeles för länge med att begära hjälp via 112.Äldres kännedom om nödnumret 112 är klart lägre än hos övrig befolkning.Källa: PRO, SPRF, SKPF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om