Han är medicinsk rådgivare till Division nära på Region Norrbotten, där samtliga hälsocentraler i länet ingår. Till vardags arbetar han på Hortlax hälsocentral.
Rapporteringen i media kring de uppmärksammade PEth-testerna är påtaglig.
– Nog märks det att det är mycket skriverier, och patienterna frågar också. Det finns ett ökat intresse, säger han.
PEth är ett vanligt blodprov. Användningsområdet är ganska brett eftersom alkohol är bidragande till många olika sjukdomstillstånd.
Så beskriver Joakim Bunne det.
– Alkoholen kallas ibland den "stora imitatören". Överkonsumtion kan bete sig som många olika sjukdomstillstånd. På det viset finns det en rimlighet i att ha en låg tröskel till att misstänka alkohol som en bidragande orsak till besvär.
Som en del i letandet efter orsaker till besvär har läkaren även att förhålla sig till att patienter kan uppge att de dricker mindre än de faktiskt gör, enligt Joakim Bunne.
– Då är provet ganska bra. Säg att man har en misstanke att alkohol bidrar till högt blodtryck, då kan jag föreslå att dra ner på alkoholkonsumtionen. Halvera den, så ser vi hur det ser ut. I en sådan uppföljning kan det vara rimligt att ta provet, säger han.
Att prata med patienten kring proverna är en grundregel, enligt Bunne.
Läkare har en skyldighet att anmäla till Transportstyrelsen om den bedömer att en person är medicinskt olämplig för körkort. I läkarens bedömning kan PEth-tester vara en del av helheten, enligt Bunne.
Kan patienten säga nej till att ta ett PEth-test?
– Patienten kan absolut säga nej. Det är i normalfallet ingenting som är obligatoriskt att ställa upp på. Det som komplicerar saken lite grann är att då funderar nog vården på varför du säger nej? Anmälningsskyldighet finns också när man misstänker olämplighet, då utreder Transportstyrelsen frågan.
Vad visar testet?
– I grunden är det här ett bra prov, i den meningen att det är specifikt för alkoholintag. Det blir inte förhöjt av någon annan anledning. Värdet blir högre ju mer man dricker och speglar konsumtionen under en tid tillbaka, för de flesta är det en månad, säger han.
En fördel som han nämner är att provet är specifikt för individen.
– Upprepade värden för samma individ är en ganska bra markör att följa. Ett förhöjt värde är för de allra flesta ohälsosamt hög konsumtion. Det är en rimlig tolkning, säger han.
Nackdelar?
– Provet visar inte precis hur mycket man druckit och när man druckit, och det inte kan inte heller säga vilken påverkan alkoholen har haft på livsföringen, vilket är avgörande för ett problematiskt bruk eller beroende av alkohol.
Två förhöjda värden med ett mellanrum på drygt en månad är något som talar för ett upprepat ohälsosamt hög alkoholkonsumtion, enligt Bunne.
– Då pratar jag om min tolkning från vårdens sida. Men man bör inte dra för stora slutsatser. Även om det är ett bra prov så har det begränsningar. Att det talar starkt för hög alkoholkonsumtion innebär inte helt säkert samma sak i påverkan på livsföringen i övrigt, i det här fallet att framföra fordon.
Enligt Socialstyrelsen är ett riskbruk av alkohol någonstans kring tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare.
– Riskbruk är i nivån att det här kan vara skadligt för din hälsa. Det är en nivå som ligger klart under ett förhöjt PEth-värde. Däremot finns det konsensus kring att när konsumtionen når höga nivåer innebär det stora hälsorisker. Någonstans där börjar vi komma in på höga PEth-värden, säger Joakim Bunne.
Att det görs fler tester i Norrbotten kan bero på ökad kännedom om provet. Tidigare fanns det andra typer av prov.
– Det är förhållandevis nytt, både personal och riktlinjer utvecklas långsamt, och det kan ta tid innan en förändring har fullt genomslag, säger han.
Förra veckan frågades Transportstyrelsen ut i trafikutskottet med anledning av kritiken mot PEth-tester. Enligt Transportstyrelsen egna uppgifter har ett 40-tal körkort återkallats under 2024, beslut som ska ha baserats enbart på PEth-tester. Det rapporterade SVT Nyheter.
Myndigheten säger till SVT att de ser över reglerna, och öppnar för att enbart PEth-prover inte ska kunna leda till en körkortsåterkallelse.