När jag fylld av förväntan går fram till det polska matståndet sneglar jag omedelbart på såväl gulaschen som de enorma schnitzlarna. Men jag väljer att smaka pirogerna, som jag tycker verkar mest intressanta och som dessutom känns mest representativa för det polska köket.
Jag får mina köttfyllda piroger och det känns bra. Mycket bra, faktiskt. Jag gillar den tunga, stabbiga maten som serveras i Polen och liknande länder.
Det fortsätter att kännas bra när jag börjar äta. Brödet är färskt och mättande. Köttet smakar visserligen inte så mycket, men det är saftigt och sammantaget umgås pirogerna och de kalla såserna i en trevlig symbios. Det här är faktiskt en riktigt bra lunch.
Varför får pirogerna då bara en trea på en femgradig betygsskala? Det får jag faktiskt skylla mig själv för.
Jag gick all-in på köttpiroger – och det var fel. Till slut blev det lite enformigt. Hade jag blandat upp med några vegetariska diton – fyllda med keso, potatis eller svamp – hade den kulinariska upplevelsen säkerligen blivit ännu bättre.
Restaurang: The taste of Poland.
Maträtt: Pierogi.
Pris: 70–90 kronor.
Betyg: 3.