Piteå inför visir för all personal som arbetar nära brukare över 70 år eller andra riskgrupper, för att minska på smittspridningen av coronaviruset i äldreomsorgen.
Men länets övriga kommuner har inte tagit liknande beslut.
Lena Kruse, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Luleå, säger beskriver att kommunen förhåller sig till vårdhygieniska riktlinjer från Region Norrbottens sida. Regionen kan föreslå en extra åtgärd för att minska smittspridning, då exempelvis visir kan bli aktuellt.
– Vår medicinskt ansvariga sjuksköterska för dialogen med smittskyddet regelbundet. Vi inhämtar mer fakta för hur ett eventuellt införande ska genomföras.
Redan nu finns en lagerberedskap, via regionens länsservice, men visir inom all berörd kommunal omsorg i länet kan innebära utmaningar vad gäller tillgången.
– Diskussionen pågår i kommunerna nu, det blir stora mängder visir om alla inför detta. Leveranserna måste säkerställas.
Kruse ser också andra problem med visiranvändandet.
– Brukare med demenssjukdom kan tycka att det är obehagligt.
Samtidigt ska konstateras att smittspridningen i Luleås omsorg har stannat av, till skillnad från Gällivare där det sker en ökning.
– Kommunerna är i olika faser. I dagsläget har vi ingen smittad alls. Vi hade mer smittspridning kring påskhelgen, som mest omkring elva smittade brukare.
Beslut om visir för omsorgspersonalen väntas efter samtal med fackliga parter nästa vecka.
Henrik Alqvist, Kommunals ordförande, konstaterar att Luleå hittills har skonats från större smittspridning, och att medlemmarna överlag har varit nöjda med säkerhetsrutinerna.
– Men visst finns oro och obehag över att man kan föra smittan vidare. Vi jobbar alla väldigt nära brukarna, säger Alqvist som själv arbetar i hemtjänsten vid sidan av fackliga förtroendeuppdraget.
Dock är han kluven till beslutet om visiren i Piteå.
– Det kan innebära arbetsmiljöproblem. Inte roligt att gå omkring med visir i tio timmar. Om man inför detta som tvång, tror jag många medlemmar hör av sig till oss. Jag föredrar en frivillighet, om inte rekommendationerna från FHM eller Socialstyrelsen säger annorlunda.
Men Lena Kruse är av en annan uppfattning.
– Det blir konstigt om det skulle vara frivilligt, då blir det ojämlikt för brukarna, säger verksamhetschefen.