Plannja utökar kraftigt

När Plannja kraftigt utökar målningskapaciteten är det ett tecken på att plåt står upp väl i konkurrens med andra material.
- Vi ska växa och behöver fler skift, säger VD Thomas Björk.

LULEÅ2006-05-09 06:00
Plannja är mer än tvåmetersmän under basketkorgar, det kommer mångåriga Luleåbor ihåg. Företaget Plannja, som funnits i Luleå i årtionden, köper in tunnplåt från SSAB i Borlänge och tillverkar takplåt samt fasadplåt.
Takplåten från Plannja är välkänd och sitter på många hustak i Sverige. Fasadplåten används på industribyggnader men också på mer påkostade fasader, som på Arlandaflygets väggar och på de flesta ishallar i elitserien, inklusive Coop Arena. I sin bransch tillhör Plannja också elitserien, om vi får tro VD Thomas Björk.
- Vi är etta i Norge, Danmark och Sverige i marknadsandelar inom tak, vägg och takavvattning, säger han.
Med takavvattning menas stuprör och rännor. Där vinner materialet plåt terräng på plastens bekostnad, hävdar Thomas Björk.

Traditionellt svag
Första kvartalet i år gick Plannja dåligt. Den perioden är av tradition svag, över året kommer 2006 att bli ett bra år, bedömer han.
Planerna för Plannjas utökade produktion i Luleå, där 170 av bolagets 370 anställda arbetar, innebär investeringar på omkring 16 miljoner kronor, uppger Thomas Björk.
I det ingår förbättringar som ska komma plåtslagarföretagen till del och förbättringar för att direkt kunna anpassa längder efter kunds önskemål.
Utöver det handlar det om utökad kapacitet i målningen och där sker samtidigt en övergång från treskift till fyrskift.
- Inom SSAB kan målning utföras på olika platser. Det som händer i första skedet är att vi tar över 20.000 ton per år som SSAB målat åt våra dotterbolag i Finland och Danmark. Sedan förbereder vi oss för att kunna måla mer åt dem och åt oss själva, då vi växer. Vi har ju ägarens krav på oss att ha tillväxt med lönsamhet, säger Thomas Björk.

Fler under högsäsong
I fortsättningsfasen ingår att ytterligare utöka skiftgången i målningen hos Plannja. Då till femskift. Det här innebär större behov av arbetskraft i målningen fast totalt sett på arbetsplatsen i Luleå blir det ingen anmärkningsvärd förändring av arbetsstyrkans storlek.
- Under högsäsong kommer vi att vara fler. Vi går nämligen över till orderstyrd produktion, med högre produktion på sommaren och lägre på vintern. Tidigare har vi tillverkat på lager under vintern men kunderna vill ha anpassade längder och vi måste hänga med i kraven, säger Thomas Björk.
Mer hoppfull om nya jobb låter Roland Nilsson, Metallfacket vid Plannja.
- En VD uttalar sig alltid försiktigt om fler arbetstillfällen. Det som sker är positivt och stärker Plannja i Luleå, säger Roland Nilsson.
Tillståndsansökan gäller att få öka produktionen i målningen från 85.000 ton till 140.000 ton lackerad plåt per år. Det påverkar utsläppen och planerna genomgår miljöprövning.
I Polen, där tillverkning av bland annat takpannor sker, har Plannja sedan en tid gjort klart med byte till nya lokaler. Plannja satsar på marknaden i östra Europa och ser en tillväxt där. I Luleå målas material som ska till Polen. Att låta Luleå svara för hela den produktion som nu ligger i Polen är inte möjligt, anser Thomas Björk.
- Vi behöver ha korta ledtider och orderanpassning. Då måste vi finnas där, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om