Plats för alternativ
Stämpeln på sjukvård är tabletter och operation. Kan massage, hälsokost och läkarens sätt att prata göra den sjuke frisk? Nu öppnar i varje fall landstinget för komplementen i vården.- Vi är bra på att operera men sämre på att hantera hela människan, sammanfattar läkaren Ola Schenström.
Det här är internationellt och det landstinget i Norrbotten nu gör är att ta sig an frågan i vad mån otraditionella insatser bör kopplas samman med den traditionella sjukvården.
- Vad är det människor söker utanför sjukvården? Finns det metoder som är gångbara? Sjuktalen i Norrbotten är höga, är det något annat vi ska göra än det vi gör idag? Det här är frågor att ställa, sade folkhälsorådet Agneta Granström, miljöpartiet, i går.
Till introduktionsdagen i ämnet komplementära mediciner hade bland andra Torkel Falkenberg, Karolinska institutet, kallats in som sakkunnig Han har erfarenhet av att arbeta med frågan inom WHO.
Vid en pressträff under dagen beskrev han det arbete som pågår med att det finns en stor påse som åtminstone tidigare beskrivits innehålla kvacksalveri.
Lyfts in
Sjukvården öppnar påsen och letar efter vad som är effektfullt för patienten, om det är säkert att använda och om det ger biverkningar. Då kommer en del insatser efteråt alltjämt att betraktas som kvacksalveri medan andra lyfts in i sjukvården.
- Jag kan ta ett bra exempel. För tjugo år sedan sågs akupunktur som kvacksalveri. Nu är vi mer kunniga och kan visa att västerländsk akupunktur har verkan mot illamående, tennisarmbåge och ländryggssmärta och räknas som komplementär medicin. Den är accepterad av sjukvårdslagen, beskrev Torkel Falkenberg saken.
Samisk medicin bör vara värd att granska i det pågående arbetet, tror han.
Det rakt igenom drivande i det här arbetet är att få friskare människor. Möjligen går det också finna effekter som högre patientsäkerhet, lägre läkemedelskostnader och lägre sjuktal, påtalade Torkel Falkenberg.
Fullt närvarande
Han redogjorde också för skillnader mellan alternativa metoder och komplementära mediciner, alltså mer av komplettering. Distriktsläkaren Ola Schenström engagerar sig för arbetet som syftar till att minska mänskligt lidande och redogjorde för erfarenheter från bland annat USA där människor som arbetar inom sjukvården ska kunna visa en närvarande öppenhet, som han beskrev saken.
- Att vara fullt närvarande i mötet med patienten, och verkligen lyssna, är en viktig del, sade han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!