Polisen: Gör det svårt för tjuven

Kommunpolisen i Luleå och Boden Stefan Ström har reagerat starkt på problemet med personer som tjuvtankar. Han har en lösning på problemet.

Kontakt. Kommunpolisen Stefan Ström vill ha kontakt med braschen för att få en lösning på stölderna. Han har tiddigare försökt men inte fått någon återkoppling.

Kontakt. Kommunpolisen Stefan Ström vill ha kontakt med braschen för att få en lösning på stölderna. Han har tiddigare försökt men inte fått någon återkoppling.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2018-02-10 07:45

Enligt statistik från polisen i Norrbotten polisanmäldes sammanlagt 280 tjuvtankningar varav 132 bara i Luleå.

Polisinspektör Mikael Nilsson sägare att till Norrbottens Media att endast tio till femton procent av stölderna klarades upp och leder till åtal eller strafföreläggande.

– Vi har inte råd att fortsätta så här, säger Jonas Olofsson som är chef för OKQ8 i Notviken.

Kommunpolis Stefan Ström säger att det här inte bara är ett problem för OKQ8 och alla andra bensinstationer utan det är ett stort problem för polismyndigheten.

– Vi poliser tvings lägga ner enorma resurser i jakten på tjuvtankare. Det handlar om hundratals arbetstimmar, säger Stefan Ström.

Det är ett svårt arbete att fånga tjuvtankarna eftersom de flesta döljer registreringsplåtarna och skyler sina ansikten för bensinstationernas övervakningskameror.

Att tjuvtanka har ett lågt straffvärde och är att jämföras med snatteri. En person som olovligen tar någonting med ett uppsåt att tillägna sig själv dömas för snatteri eller stöld. Snatteri betraktas som en ringa form av stöld och det är värdet på varan som är avgörande vid avgörandet för brottets art. Värdegränsen mellan stöld och snatteri är 1 000 kronor.

Straffskalan för stöld ligger mellan 14 dagars fängelse och två års fängelse. Straffskalan för snatteri ligger mellan böter och fängelse i sex månader. Oftast ser tjuvarna till att hålla sig just under tusenlappen - alltså snatteri.

Stefan Ström säger att det finns metoder för att få bukt på den här sortens brottslighet.

– Ta betalt i förväg. Det görs redan på vissa platser i landet. Då skulle 99 procent av den här brottsligheten försvinna. Det gäller att försvåra för tjuven.

Vad är det för personer som ägnar sig åt tjuvtankningar?

– Det är tjuvar och banditer med ett kriminellt leverne. I Luleå handlar det om två/tre personer som står för de flesta tjuvtankningarna.

Vem är det som i slutändan som får betala för tjuvtankningarna, mackägarna, försäkringsbolagen eller någon annan?

– Kunderna, självklart. Svinnet läggs på priserna.

Stefan Ström har tidigare försökt på en dialog med branschen, det vill säga bensinbolagen, matvaruaffärer och elektronikbutiker.

– Jag fick aldrig någon återkoppling då. Jag vill att vi, polisen och branschen, tar fram en problembild. Då först har vi en chans att få en klar förbättring. säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om