Polisen hoppas på en torr skolavslutning

Skolavslutningen är en underbar högtid för många skolelever. För vissa gör dessvärre alkoholen att firandet går överstyr. Men polisen hoppas på en lugn helg.

Champagnefrukost, flakresa och fest. En del ungdomar dricker mer än de borde på skolavslutningen. Men enligt polisen blir avslutningskvällarna lugnare, med mindre fylla och våld. (Ungdomarna på bilden har inget med artikeln att göra)

Champagnefrukost, flakresa och fest. En del ungdomar dricker mer än de borde på skolavslutningen. Men enligt polisen blir avslutningskvällarna lugnare, med mindre fylla och våld. (Ungdomarna på bilden har inget med artikeln att göra)

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Luleå2016-06-14 08:00

Den sjuttonde juni lämnar ännu en årskull skolan för vuxenlivet. Men precis som tidigare år finns risken att några av dem vaknar dagen efter med sprängande huvudvärk, illamående och minnesluckor.

– Jag har jobbat som polis sedan 2002 och jag skulle säga att alkoholkonsumtionen hos ungdomar har gått ner. Alkoholrelaterade våldsbrott har också minskat drastiskt i sådana här lägen, säger Patrik Hellberg som är gruppchef för områdespolisen i Luleå.

Eftersom ungdomarna som ska ta studenten inte är tillräckligt gamla för att handla på Systembolaget behöver de någon som köper ut drickan åt dem. Stefan Keisu säger att Systembolaget kontinuerligt arbetar för att ingen ska köpa ut alkohol till minderåriga.

– Vi är väldigt strikta med den här langningsprocessen som pågår mer eller mindre löpande. Om vi till exempel ser någon som köper väldigt mycket så pratar vi med den personen och informerar om att langning är olaglig. Vi har också nekat folk att köpa som vi misstänker tänker langa, säger han.

Systembolaget kan hindra någon från att köpa alkohol, men kan inte dela ut någon rättslig åtgärd. Det är polisens uppdrag. Stefan Keisu säger att det är omöjligt för personalen inne i butiken att se vad ungdomarna gör utanför. Patrik Hellberg säger att det är svårt för polisen att hitta personen som har försett en minderårig med alkohol.

– Om vi hittar en flaska sprit på en artonåring så kan vi ta den av honom. Då tar vi hand om flaskan och häller ut spriten. Men om han inte berättar vem som har köpt den så är det väldigt svårt att bevisa vem det är som är langaren, säger han.

Stefan Keisu håller med om att det blir nästan omöjligt att koppla ihop vem som köper alkohol till ungdomar, eller hur ungdomars dryckesvanor faktiskt ser ut.

– Vi vet ju egentligen aldrig vad som händer. Antingen dricker ungdomarna eller så dricker de inte, men vi kan ju inte veta på förhand, säger han.

Polisen kommer tillsammans med socialtjänsten att röra sig ute i centrum och vara synliga på skolavslutningskvällen. Johan Stoltz är ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund i Norrbotten, och håller med om att problemen bland ungdomar vid högtider som till exempel skolavslutningar minskar.

– De som tar studenten dricker för det mesta. Så är det. Men ungdomar dricker mindre nu än för några år sedan så förhoppningsvis blir skolavslutningen ganska lugn, säger han.

Fakta

Allt färre ungdomar dricker. CAN, Centralförbundet för alkohol– och narkotikaupplysning, har sedan 1986 genomfört enkäter bland skolelever för att få reda på deras alkoholvanor. Den senaste undersökningen genomfördes 2014 och visade de lägsta siffrorna någonsin. De visade att av eleverna i årskurs nio hade 50 procent av pojkarna och 43 procent av flickorna druckit alkohol.År 2000 var det år där pojkar i nionde klass drack som mest. Då drack de 5,4 liter ren alkohol per år. 2014 var den siffran nere på 1,6 liter. Flickor drack som mest år 2005, de drack då 3,3 liter ren alkohol per år. 2013 var den siffran 1,4 liter.

Fakta: iq.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om