I tillbudsrapporten från en av polisens vapeninstruktörer påpekas bland annat att tjänstevapnet Sig Sauer P225 saknar så kallat tritiumsikte, vilket försvårar skjutning i sämre ljusförhållanden.
Med ett tritiumsikte är riktmedlen i vapnet självlysande, eller luminiscerande som det heter. Ämnet tritium används bland annat i armbandsur för att visarna ska synas i mörker.
Livförsäkring
Vapeninstruktören konstaterar i anmälan att skjutningar i tjänsten många gånger inträffar vid svåra ljusförhållanden:
"Som vapeninstruktör ser jag många som är i behov av helt andra vapenmodeller än den standard P225 som myndigheten delar ut åt alla".
Polismannen konstaterar vidare att tjänstevapnet i förlängningen kan vara en livförsäkring.
"Då skytte under väldigt pressade och stressade situationer är krävande nog måste åtminstone den utrustning myndigheten delar ut åt poliserna vara den bästa tänkbara, för att vi ska kunna lösa situationen och kanske i och med det klara livhanken."
Han anser att materielfrågor av det här slaget aldrig får styras av ekonomiska aspekter.
Andra problem
Det lokala polisfacket är också kritiskt till bristen på väl fungerande tjänstevapen till de nyutbildade poliserna.
Enligt Johan Leppäniemi, vice ordförande i det lokala polisfacket, finns det även andra problem i och med att bara standardmodellen tillhandahålls.
Svårladdat
I många fall är kolven alldeles för liten vilket innebär problem. Det kan handla om allt från svårigheter att ladda om, till dåligt grepp vid skjutning.
- Det är beklagligt att det är som det är. När man väl är i en sådan situation så måste man känna sig trygg och veta att man kan använda vapnet, säger Johan Leppäniemi.
Liknande kritik har tidigare framförts till polisledningen efter en incident i Kalix då en polisman, som tvingats dra tjänstevapnet, hamnade i trångmål på grund av ljusförhållandena.
Per Karlsson, ställföreträdande länspolismästare, tycker det är underligt att debatten om tjänstevapnen ännu en gång är aktuellt.
Han berättar att ämnet var uppe till diskussion för drygt ett år sedan i samverkansgruppen och att det då blev klarlagt vad som gäller.
- Det är så enkelt att de här vapnen är godkända av polisen i Sverige. När pistolerna är slut så byter vi ut dem eftersom. Det är också en ekonomisk fråga, säger Per Karlsson.