Polisen om Instagramkontot: "Skapar en otrolig rädsla"

Instagramkontot som lagt ut nedsättande påståenden om unga utreds av polis. Områdespolisen Karin Ågren uppmanar vuxna att berätta för sina barn varför det är dåligt att följa mobbningskonton som det aktuella.

Nedsättande påståenden om ungdomar spreds tidigare i veckan på Instagramkonto. Björkskataskolan har polisanmält händelsen som ska utredas. Områdespolisen Karin Ågren uppmanar vårdnadshavare att prata med sina barn och påtala hur viktigt det är att ta avstånd från sidor som den nu aktuella.

Nedsättande påståenden om ungdomar spreds tidigare i veckan på Instagramkonto. Björkskataskolan har polisanmält händelsen som ska utredas. Områdespolisen Karin Ågren uppmanar vårdnadshavare att prata med sina barn och påtala hur viktigt det är att ta avstånd från sidor som den nu aktuella.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Luleå2021-11-11 17:30

Under onsdagen gick flera högstadieskolor i Luleå ut med information gällande ett öppet Instagramkonto som fått ordentlig snurr i Luleåområdet. Kontoinnehavaren uppmanade personer att skicka in rykten som denne sedan skulle lägga ut anonymt. Under onsdagen fanns 13 inlägg, i inläggen fanns namngivna personer och i vissa fall grovt nedsättande påståenden om hur dessa är eller vad de påståtts gjort.

Kontot fick många följare, cirka 550 under onsdagen. Kontot har polisanmälts av Björkskataskolan som nämndes i ett inlägg, men även Residensskolan var omnämnd i inlägg.

Vilken brottsrubricering som kan komma att gälla beror på vad som lagts ut men när det skrivs om personer på detta sätt kan det exempelvis handla om förtalsbrott. En liknande historia inträffade i Göteborg 2012 då ett konto lade ut nedsättande påståenden om unga tjejer. Två flickor i 15-årsåldern, som lagt ut ryktena på Instagramkontot, dömdes senare för grovt förtal.

Polisen ska först utreda huruvida det har skett ett brott i samband det som lagts ut, vilka som i så fall drabbats och vem som kan ligga bakom kontot.

Karin Ågren har haft kontakt med skolorna. Det är inte hon som utreder händelsen men hon vet hur drabbade det kan vara för en ung person som blir uthängd på detta sätt. Men det stannar inte där.

– Det är hemskt för dem som blir uthängda men man ska också förstå att sånt här ger ringar på vattnet. Ungdomar i Luleå är livrädda att bli uthängda på en sån här sida. Sånt här skapar en otrolig rädsla.

Karin Ågren ställer sig frågande till varför ungdomar väljer att följa en mobbningssida som den nu aktuella. Även efter saken polisanmäldes och skolan gått ut med information har fler valt att följa till kontot. Vid lunchtid i torsdags hade följarantalet stigit över 600.  

– Att följa den här sidan är som att stå bredvid ett slagsmål på skolgården och applådera. Det här är att göra samma sak.

Hon betonar hur viktigt det är att vuxna pratar med sina barn om konsekvenserna av att följa en sida som denna.

– Vuxna måste ha koll på vad ungdomarna gör på nätet, det är där mobbningen sker. Den pågår dygnet runt.

Instagram ägs av Facebook och enligt Karin Ågren är det inte helt okomplicerat att få ett konto nedstängt, inte ens för polisen. Särskilt inte om det inte handlar om riktigt grova brott.

– Vi kan inte bara ringa dem och säga att de ska stänga ner kontot eller att de ska lämna ut vem som ligger bakom. Det är en process att få ut uppgifter.

Saken utreds av polis men förhoppningen är att personen bakom kontot ska plocka bort det snarast.

– Det vi gjort är att vi kontaktat den som ligger bakom via ett meddelande på Instagram och meddelat att vi vill att sidan ska stängas ner och att den kan bli föremål för en brottsutredning. Vi har även kontaktat Instagram.

Under torsdagen hade antalet inlägg sjunkit till fem, men kontot fanns fortfarande kvar med samma uppmaning om att skicka in rykten som sedan ska publiceras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!