Polispatrull blev kvar på land – nu ska fallet diskuteras

Kustbevakningen var snabbare än polisen, som blev kvar på land. "Det brister ju ibland", säger polisområdeschefen.

Polisbåtar fanns i Norrbotten en bit in på 90-talet. Numera finns de bara stationerade i Stockholm och Västra Götaland.

Polisbåtar fanns i Norrbotten en bit in på 90-talet. Numera finns de bara stationerade i Stockholm och Västra Götaland.

Foto: Peter Jigerström

Luleå2017-07-07 19:42

När ett dödsfall inträffade förr var det mer eller mindre obligatoriskt att en polispatrull åkte ut till platsen.

– Ja, för ett tiotal år sedan var det så. Då åkte vi på i stort sett alla dödsfall som inträffade utanför sjukhuset, säger Per Karlsson, tf polisområdeschef i Norrbotten.

Numera blir det mer sällan.

– Om dödsfallet bedöms som en naturlig död av exempelvis läkare gör vi oftast bedömningen att vi inte behöver åka dit, säger Karlsson.

Men när en man i 70-årsåldern hittades avliden på en brygga i skärgården i onsdags kväll, gjorde polisens regionledningscentral bedömningen att en patrull borde ha skickats.

Så blev dock inte fallet. Polispatrullen blev kvar på land medan ambulanspersonal fraktade den avlidne med båt till sjukvård där han dock konstaterades ha dött en naturlig död.

– Allmänt finns riktlinjer som sjukvården själva har tagit fram, gällande hantering av dödsfall. I normalfallet när en person dör utomhus, så åker polispatrull alltid till platsen. Det är grundregeln. Men nu hamnade vi tyvärr i bakvattnet och de hann åka därifrån. Vi får ta ett omtag kring detta, sa polisens RLC-befäl Fredrik Nilsson vid tillfället.

Anledningen till att patrullen blev kvar på land är att polisen i Norrbotten inte har egna båtar, förutom en liten båt som används när man till exempel söker efter personer som befarats ha drunknat. Den är inte stor nog att använda ute i skärgården, utan där tar man hjälp av kustbevakningen med transporterna.

Per Karlsson känner inte till det specifika fallet i detalj utan väntar på att få en avrapportering vid veckomötet på måndag.

– Jag kan tänka mig att RLC kommer att då tala om hur problemet uppstod. Det brister ju ibland, säger han.

I övrigt anser han att man har ett mycket gott samarbete med kustbevakningen.

– Ja. Det tycker jag absolut. Polisbåtar finns ju bara på ett par platser i Sverige. Stockholm och Göteborg. Vi hade en egen båt inom polisen i Norrbotten ända in på 90-talet och den fungerade bra. Men det är en fråga om våra gemensamma resurser, beslutet är fattat och det får man leva efter. Vi bygger ju vår verksamhet på samverkan med andra verksamheter, för att spara resurser, och det brukar fungera väl, säger Karlsson.

Vintertid har polisen i Norrbotten skotrar som de kan ta sig ut i skärgården med, precis som man har skotrar stationerade i fjällvärlden.

– Där är det ju lite skillnad, eftersom polismyndigheten i lag är skyldig att ta hand om fjällräddningen. Men även där samverkar vi med civila fjällräddare, som vi utbildar och får hjälp av. Och vintertid får vi i skärgården även hjälp av kustbevakningen som har skotrar, säger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om