Politikerns krav – efter mobbningslarmet

Föräldrarnas larm om situationen på Porsöskolan utlöste starka reaktioner. Nu kräver Kristdemokraterna återigen en gemensam handlingsplan mot hot, våld och kränkningar inom skolan.

Föräldrarna slog larm om de långvariga mobbningsproblemen på Porsöskolan. Nu kräver KD:s gruppledare Samuel Ek en gemensam handlingsplan som stöttar skolorna i arbetet mot hot och våld.

Föräldrarna slog larm om de långvariga mobbningsproblemen på Porsöskolan. Nu kräver KD:s gruppledare Samuel Ek en gemensam handlingsplan som stöttar skolorna i arbetet mot hot och våld.

Foto: Montage

Luleå2019-05-21 11:15

– Vi vill att barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med socialförvaltningen ska ta fram en övergripande handlingsplan för hur vi ska göra när det förekommer situationer som skolorna har svårt att hantera. I dag läggs mycket ansvar på att rektorn själv vet vad som ska göras och rektorn tvingas även lösa det med befintliga resurser, säger KD:s gruppledare Samuel Ek.

Norrbottens Media skrev tidigare i veckan om föräldrar till barn i förskoleklass på Porsöskolan. De berättade om en lång tid av mobbning och våld, och den oro och frustration de känner efter att skolan inte lyckats lösa problemen.

Läs mer: Mobbningslarmet: "Skolan gör ingenting"

Efter att artikeln skrevs har situationen förvärrats ytterligare. Minst två föräldrar har hållit sina barn hemma efter en allvarlig händelse. Artikeln fick också starka reaktioner på Norrbottens-Kurirens Facebooksida.

Samuel Ek vill poängtera att han inte uttalar sig i det enskilda fallet.

– Det har jag inga kommentarer till. Men Porsöskolan är inte den första skolan som har de här problemen.

KD hade förra året en motion i fullmäktige som handlade om en gemensam handlingsplan för svåra situationer i skolan, som dock avslogs.

– Motiveringen var att man redan har en handlingsplan och att arbetet skulle prioriteras i gemensamma möten som barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden skulle ha. Men handlingsplanen är obefintlig och mötena är nu avskaffade.

Läs mer: "Känner inte igen beskrivningen"

Ek anser att rektorerna måste få stöd, både med resurser och kunskap.

– Ett exempel är att vi ofta fokuserar på att hjälpa den som utsätter andra medan offren ofta glöms bort. Vi måste bli bättre på att hjälpa dem.

Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson (S) minns motionen från fullmäktige.

– Det är en fråga som vi behöver jobba med hela tiden. När det gäller handlingsplan så har vi dokument i överflöd både i skolan och socialförvaltningen. Vi har varit dåliga på att samverka mellan skolan och socialtjänsten tidigare, men jag upplever att det arbetet förbättrats. Att vi hittar en kultur med samarbete, och att vi stöttar lärare så att de vågar göra orosanmälan, är viktigt. Om en lärare ser något och skolan kopplar in socialtjänsten så får skolan hjälp, säger Hansson.

De gemensamma nämndsmötena blev ohanterliga, uppger han.

– Det var vi nog överens om över partigränserna. Men det löser vi nu med att vi kontinuerligt lämnar över information på ledningsnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om