Politisk enighet
Det finns inget stöd från riksdagspolitikerna i Norrbotten för en privatisering av Vattenfall och LKAB.Samtliga riksdagsledamöter säger nej.- Vi från folkpartiet har aldrig sett utförsäljning som nödvändig, säger Anna Grönlund Krantz.
Oavsett parti.
Socialdemokraterna har klart deklarerat att bolagen förblir statligt ägda.
I borgerliga Alliansens "Förnyelsepolitik för Sverige", från i vintras, sägs att "det nu inte är aktuellt att sälja LKAB och Vattenfall". Det deklareras också att staten bör kvarstå som "huvudägare" till Vattenfall och att Vattenfall således förblir ett statligt företag nästa mandatperiod.
Näringsminister Thomas Östros anar oro.
I Dagens Ekos partiledarutfrågning i augusti gav nämligen moderatledaren Fredrik Reinfeldt följande besked:
"Vi är beredda att öppna upp för delägande i Vattenfall, och ännu viktigare, då får vi bort korsägandet där alla äger varandra, vilket definitivt inte är bra för konkurrensen. Värdena förbättras om vi får en delvis privat ägare. Då blir det mer av marknadsförutsättningar som råder, även om staten är kvar som ägare för perioden vi nu har framför oss", sade moderatledaren.
Ville säga
Och inte avtog Thomas Östros irritation efter att kd-ledaren Göran Hägglund dagarna senare spädde på diskussionen. Dagens eko uppgav att Hägglund vill sälja ut delar av Vattenfall och LKAB .
"Det tillför pengar, men staten behåller ändå kontrollen över de här viktiga företagen", kommenterade Göran Hägglund själv.
Det här är tydligen en fråga som borgerliga Alliansen har svårt med. Kristdemokraterna tog så sent som för en vecka sedan tillbaka allt tal om privatisering. Fast Fredrik Reinfeldt sade samtidigt att" I överenskommelsen står att staten kvarstår som huvudägare i Vattenfall. Huvudägare betyder att det kan komma någon form av diskussion om någon form där delägande eller minoritetsägande kan komma i fråga."
Även Hammarbergh
Thomas Östros har hela hösten ställt sig frågan var Krister Hammarbergh, norrbottnisk riksdagsledamot från moderaterna, står. Nu säger Krister Hammarbergh att det är det korsvisa ägandet, främst i kärnkraften, moderaterna vill lösa upp. Energiföretag som konkurrerar äger bolag tillsammans, de har insyn hos varandra och konkurrensen fungerar inte.
Fast att privatisera, eller ens delprivatisera, Vattenfall säger Hammarbergh nej till. Liksom övriga riksdagsledamöter från Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!