Positivt projekt ger mersmak
Projektet syftar till att stärka lätt begåvningshandikappade ungdomars självbild.Resultatet hittills är mycket bra.- Jag trivs jättebra och jag vill att det fortsätter. Jag har fått nya kompisar och det här gör att jag kommer ut mer, säger Kati Nätynki, 25, som sedan i mars går i flickgruppen.
Kuriren träffar Elisabeth Näslund och Per Nilsson från Studieförbundet vuxenskolan Luleå, Margaretha Ekholm, FUB i Luleå samt Kati Nätynki, 25, som går i flickgruppen.
Alla fyra är på ett eller annat sätt delaktiga i projektet.
Det finns en pojk- och en flickgrupp och totalt är man 15 som ingår i projektet i Luleå, åtta flickor och sju pojkar. Deltagarna är mellan 18 och 30 år gamla. Det var i mars som projektet startade.
En gång i veckan träffas man under drygt två timmar i studieförbundets lokaler i centrala Luleå och pratar om alla möjliga saker som unga människor har funderingar över. Ämnen som kanske kan vara lite svåra, men viktiga, att prata om.
Nedan finns exempel på ämnen:
Kompisskap, vänskap, relationer.
Mobbning, grupptryck, gränssättning.
Känslor, kärlek.
Sex, samlevnad, homosexualitet.
Utseende, reklam.
Handikapp.
Polis, faror.
Ibland har det varit gästföreläsare på plats, exempelvis polis och en barnmorska ska även komma och prata.
- Vi pratar om lite känsliga saker ibland, men det går bra i och med att man känner alla i gruppen väl. Det är bra ämnen. Vi har bland annat lärt oss om självförsvar och vi fick lära oss att sparka och slå i självförsvar. Vi har också pratat om droger, säger Kati och Elisabeth Näslund fyller i:
- Alla som är med i grupperna har avgett ett tystnadslöfte som innebär att ingen pratar om vad vi pratar om för att man just ska våga beröra känsliga saker inom gruppen och att man vet att det stannar där.
Man är också försiktig med att släppa in nya personer i de två grupperna för att inte riskera tryggheten i gruppen.
- Vi stämmer först av med medlemmarna i respektive grupp och frågar dem om det är okej, säger Elisabeth Näslund.
Kati Nätynki, 25, som jobbar på Ica Supermarket i centrala Luleå, är likt många av hennes kompisar, mycket positiv till projektet och vad det ger.
- Jag hoppas att det fortsätter eftersom det är jättebra. Det är viktigt. Det gör att man kommer ut och inte sitter i lägenheten och så får man nya kompisar. Det är många saker som är bra med det här, säger Kati Nätynki som bor i egen lägenhet på Malmudden.
Elisabeth Näsman ser redan tydliga resultat av projektet.
- Deltagarna vågar mer och mer och deras självbild stärks. Det är mycket positivt. Vi kommer att söka pengar igen från Allmänna arvsfonden för att köra vidare under våren, säger hon.
Bilder i allmänna bilder
Självförtroende 1
Självförtroende 2
FÅR KOMPISAR. Man får nya kompisar och det är ett bra sätt att komma ut, tycker Kati Nätynki. Grupperna träffas en gång i veckan.
Foto: ROLAND S LUNDSTRÖM
Självförtroende 1
Självförtroende 2
FÅR KOMPISAR. Man får nya kompisar och det är ett bra sätt att komma ut, tycker Kati Nätynki. Grupperna träffas en gång i veckan.
Foto: ROLAND S LUNDSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!