Puss & Snusk uppmanar till diskussion

Teatergruppen Ung utan Pung utmanar Luleås ungdomar med en föreställning som bjuder in till skratt och eftertanke.

Skådespelare. Lydia Lindholm, Anna gunnarsson, David Kjell Karlsson Eira Suglstad, Max Nilén skådespelade inför Luleås skolungdomar under tisdagen och onsdagen.

Skådespelare. Lydia Lindholm, Anna gunnarsson, David Kjell Karlsson Eira Suglstad, Max Nilén skådespelade inför Luleås skolungdomar under tisdagen och onsdagen.

Foto: Björn Nyström

Luleå2017-10-04 17:42

Puss & Snusk är en teaterföreställning i ständig förändring, med skådespelare och scener som byts ut med tiden. De korta scenerna handlar om livet som tonåring och de framförs med humor och allvar, såväl som med ironi och värme. Sångnummer och överraskningar finns också insprängda i den drygt 90 minuter långa föreställningen. Under tisdagen och onsdagen bjöds Luleås högstadie- och gymnasieelever till Kulturens hus, där föreställningen ägde rum i Stora salen. Det är en rad ämnen som behandlas – alltifrån macho-attityder, gynekologbesök, mobbning, porrsurfande och sexualundervisning.

– Det känns viktigt att få vara med och lyfta de här frågorna i skolan, för det tror jag behövs, säger Anna Gunnarsson, skådespelare i gruppen.

Reaktionerna under föreställningen är starka och många. Speciellt när ensemblen interagerar med publiken. Efter föreställningen finns skådespelarna alltid tillgängliga för diskussion.

– Oftast vågar de ju inte komma fram. Men de skriver gärna på Snapchat eller Instagram efter, och de brukar de tycka att det var bra. Ofta att det var roligt eller pinsamt, säger Lydia Lindholm.

– Och hur vågar ni vara nakna, framför allt det frågar de, säger Anna Gunnarsson.

Ett av föreställningens syften är att eleverna ska diskutera det de just sett tillsammans med sin lärare. En teaterföreställning kan vara en bra ingång när det ska pratas om sex och normer i klassrummet, menar Eira Suglstad.

– Jag tänker att det kan vara svårt för en lärare att helt plötsligt "nu ska vi prata om sex", men när de har sett det här tillsammans med eleverna så har de en gemensam nämnare. Det blir en lättare inkörsport

Föreställningen är till stora delar humoristisk, men i en av scenerna har de tagit i från tårna med ironin. En gymnastiklärare (Max Nilén) ska lära de tre andra tjejerna i gruppen att vara "den perfekta tjejen"

– Den kan väcka starka reaktioner. Där driver vi ju med kvinnoidealet, och vissa förstår inte ironi, medans vissa kan bli provocerade för att de tänker att det faktiskt är så här, säger Lydia Lindholm.

– Vi slänger ut väldigt många påståenden och vet inte alltid hur det landar, och det kan jag tycka är lite läskigt. Men då hoppas man ju att skolan tar tag i det och pratar vidare om de sakerna, så att inte någon går hem och tänker att "så där kan man göra", säger Max Nilén.

Elsa Öhrman och Ellie Gunnarfeldt som går på Nya läroverket gillade föreställningen.

– Jag tyckte allt i den var bra, man skrattade väldigt mycket, säger Elsa och får medhåll av Ellie.

– Den var bra för jag har aldrig sett något sådant här tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om