Räddningschefens yttrande väcker frågor: "Ovanligt"

Ett yttrande väcker frågor efter en misstänkt mordbrand. Brandmännen som arbetar under insatsen uppger i förhör att det förelegat stor spridningsrisk. Men deras chef gör en helt annan bedömning.

På det här sättet såg det ut innanför entrédörren i byggnaden som utsattes den där decembernatten vid stiftelsen Strandgårdens boende.

På det här sättet såg det ut innanför entrédörren i byggnaden som utsattes den där decembernatten vid stiftelsen Strandgårdens boende.

Foto: Peter Johansson

Luleå2021-02-03 05:45

Det var på natten mot den 28 december som räddningstjänsten larmades till behandlingshemmet, stiftelsen Strandgården, i Gäddvik utanför Luleå. Branden släcktes relativt snabbt samtidigt som misstankar riktades mot en 23-årig man.

Det överraskande uppgifterna framkommer efter att 23-åringen åtalats.

En av brandmännen som jobbade under insatsen konstaterar i förhör efter händelsen att det brann med öppna lågor i korridoren i den aktuella byggnaden. Brandmannen uppger också att det "absolut fanns en risk för att det hade kunnat börja brinna mer" och anför brännbart material i anslutning till branden.

Brandmannen pekar också på god syretillförsel.

Kollegan, som den här natten jobbade som rökdykare, förklarar att om ingen hade gjort något "hade det funnits risk för att byggnaden brunnit ner".

Men den operativa chefen vid räddningstjänsten, Peter Lindahl, gör en annan bedömning.

I ett yttrande som finns med i förundersökningsprotokollet, slår Lindahl fast "att risk för brand och rökspridning ej förelegat".

Han konstaterar också att branden inte har inneburit fara för människors liv och hälsa.

Anna Bergström, vice chefsåklagare, tvingas på grund av yttrandet att justera åtalet till försök till mordbrand. Inte mordbrand.

– Det är ovanligt och jag har inte varit med om det förut. Jag kan konstatera att det är på det sättet att brandmännen som är på plats, båda utifrån deras vittnesuppgifter, tycker att det förelåg spridningsrisk, säger Anna Bergström.

Hur ser du på det?

– Det krävs för att de objektiva rekvisiten för mordbrand ska vara uppfyllda, att man kan bevisa att det har förelegat en spridningsrisk. Här har vi ett utlåtande som tydligt säger att det inte förelåg någon spridningsrisk.

Peter Lindahl förklarar att utlåtandet grundar sig i intervjuer med brandmännen, brandtester och en bedömning av konstruktionen av byggnaden.

– Branden hade aldrig kunnat sprida sig vidare. Jag skriver ju inget utlåtande på vad jag tror.

Litar du inte på dina brandmän?

– Ja, visst gör jag det. Alla måste få göra sin bedömning, och jag måste få göra min. Vi ser ju saker på olika sätt och vi har mycket diskussioner. 

Peter Lindahl påpekar än en gång att yttrandet, som är skrivet i samråd med en annan enhetschef på räddningstjänsten, grundar sig på vad han vet. Inte vad han tror sig veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!