Räknar med att slippa skadeståndskrav
Inom kort avgör EG-domstolen om näthandeln från Sverige av öl, vin och sprit är olaglig. Tullverket tror att så blir utfallet.- Vi har goda förhoppningar, sade generaldirektören Karin Starrin, på besök i Luleå i går.
Karin Starrin berättade i går att Tullverket strävar efter återanvändning och beslagtagen alkoholvara kan till exempel överlåtas för att bli drivmedel till bilar.
Förlorar svenska staten i EG-domstolen kan det likväl köras bil på gammal öl för Tullverkets lager är inte från i går. Däremot riskerar verket rader av skadeståndskrav från personer i Sverige som fått sina beställningar omhändertagna.
Bestämmelserna håller
Fast Tullverkets chef Karin Starrin pekar på de i hennes ögon goda tecken som EU/EG tidigare kommit med.
- Generaladvokaten kom fram till att de bestämmelser vi har i Sverige håller. Vi ska kunna köpa vad vi vill som konsumenter och det kan man utifrån att Systembolaget tar fram det åt dig, sade hon.
Om Systembolaget ordnar fram varorna som tycks svåra att få tag på blir det ingen inskränkt konkurrens, resonerar svenska staten, i sitt försvar av Systembolaget och svenska alkoholpolitiken.
Det handlar om alkohollagstiftningen. Från olika håll i Sverige, däribland Luleå, har stora beställningar på distans av alkoholvaror utomlands skett. Du har rätt att ta in ansenliga mängder men du måste göra det personligen och för eget bruk, inte beställa på distans och låta andra ta in varorna. Dessutom har beslag gjorts där volymen alkoholvaror överstigit vad du har rätt att ta in.
Stolt över verksamheten
Karin Starrins vistelse i Luleå gällde emellertid inte smuggling utan ett besök hos verkets IT-verksamhet vid Tulldata, som nu ökar antalet anställda med 30 personer.
- För att vi ska klara hela vårt uppdrag behöver vi IT-stöd och den kompetens vi har i Luleå är vi oerhört stolta över. Vi är angelägna om att den här verksamheten kan utvecklas, sade Karin Starrin.
Hon är mest känd som centerpartistisk politiker och EU-parlamentariker. Sedan ett par år leder hon detta statliga verk, med 2.300 anställda, som dels ska hantera inte minst företags legala in- och utförsel av varor samt bekämpa brott.
- Vi ska ligga steget före brottslingarna och vi investerar i Luleå för att skapa ett teknik- och kompetenscentrum, deklarerade Vidar Gundersen, Tullverkets IT-chef.
Färre beslag men större
Beslagen som görs är numera färre men större.
- Det är mer resultat- och projektinriktat i dag, det är mer sällan vi står och kollar resande. I juli i år blev det all time high, de största beslagen någonsin en månad. Vi har stora beslag av kokain, heroin och amfetamin. Vi har följt misstänkta personer för att kunna slå till, underrättelsearbetet blir mer och mer viktigt, beskrev Karin Starrin.
Läs mer:<BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1255530&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Första besöket på Tulldata</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!