Ratar inte ny skatt

Försiktigt positiva omdömen om ny krogskatt.
De krögare Kuriren talat med avvisar inte den nya modell för krogskatt som nu lanseras av finansministern.
? Det lÄter rÀttvist men det finns mÄnga frÄgetecken, sÀger Tommy Skare, Fiskekyrkan.

LULEÅ2004-01-05 06:30
<br>Det kan mycket vĂ€l bli sĂ„ att Sverige fĂ„r samma system som Spanien nĂ€r det gĂ€ller att beskatta krogar och restauranger. En schablonskatt som baseras pĂ„ storlek och antal bord med viss hĂ€nsyn till krogens lĂ€ge.<br>Skatt ska betalas in i förvĂ€g och om krögaren sedan anser att han eller hon beskattats för mycket sĂ„ kan man överklaga. Bevisbördan ligger dock pĂ„ krögaren.<br>Finansminister Bosse Ringholm gör ingen hemlighet av att detta Ă€r ett sĂ€tt att fĂ„ samtliga krogar att betala skatt. I dag betalar vissa krogar skatt helt enligt reglerna. Men andra krogar lyckas smita undan och detta kostar det allmĂ€nna runt 15 miljarder kronor per Ă„r enligt uppskattningar som gjorts.<br>DĂ„ligt rykte<br> ? Ja, Ă€r det de krogarna man Ă€r ute efter sĂ„ Ă€r jag med. Jag tycker det lĂ„ter spĂ€nnande, sĂ€ger Lars Mickelsson, Ă€gare av OLearys.<br>Han menar att krogbranschen har ett oförtjĂ€nt dĂ„ligt rykte.<br> ? De flesta krögare jag kĂ€nner Ă€r helt seriösa. SjĂ€lv tillhör jag en kedja med fasta leverantörer och har smĂ„ eller inga möjligheter att fuska. SĂ„ det hĂ€r förslaget kan kĂ€nnas som att man nu fĂ„r igen för att man Ă€r Ă€rlig och juste - det kĂ€nns vettigt pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Men innan jag sĂ€ger mer vill jag studera förslaget och fundera lite, sĂ€ger Mickelsson.<br>Ingen slipper undan<br>Förslaget tros gynna de krogar som i dag betalar full skatt. Dessa spĂ„s fĂ„ lĂ€gre skatt men detta kompenseras av att nu kommer alla krogar att betala skatt ? ingen ska kunna slippa undan.<br> ? Det lĂ„ter helt rĂ€tt, det blir ju mer rĂ€ttvist. Vi betalar den skatt vi ska i dag och det fĂ„r vi acceptera. Men nu ska alla fĂ„ betala, sĂ€ger Tommy Skare, Ă€gare av Fiskekyrkan.<br>Skare har dock en del funderingar.<br> ? Det finns massor av frĂ„getecken. Jag kan se att skattemyndigheten fĂ„r svĂ„rt att göra en korrekt bedömning. Vi har ganska stora ytor men verksamheten Ă€r sĂ€songsbetonad, under januari till april ligger vi offside. En liten krog som ligger pĂ„ Storgatan kan ha betydligt större omsĂ€ttning, hur kompenseras man för sĂ„nt. Jag hoppas ocksĂ„ att skattemyndigheten ser att det Ă€r skillnad pĂ„ att ligga vid Stureplan och i Södra hamn. Dessutom tror jag fĂ„ krogar har rĂ„d att betala nĂ„gon skatt nĂ€r de Ă€r nystartade. MĂ„ste man betala schablonskatt redan de första Ă„ren tror jag inte det lönar sig att öppna, sĂ€ger han och tillĂ€gger:<br> ? Men vi fĂ„r avvakta och se hur förslaget ser ut nĂ€r det kommer.<br>Thomas Larsson Ă€r Ă€gare av Thomas kök & matsal. Han Ă€r ocksĂ„ lite fundersam över hur schablonbeskattningen ska slĂ„ men sĂ€ger:<br> ? Hur man ser pĂ„ detta avgörs ju till sist om det gynnar ens egen verksamhet. Jag betalar i dag för mycket skatt. InnebĂ€r detta att jag fĂ„r betala mindre skatt sĂ„ Ă€r jag positiv, sĂ€ger han.<br>anders.kojs@kuriren.com<br>0920/375 68<br>
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om